Calota de gheață care acoperă Groenlanda se subțiază tot mai mult de la un an al altul. Vom rămâne fără acest ținut?
Groenlanda, cea mai vastă insulă din lume, a intrat în centrul atenției organizațiilor de mediu internaționale după ce fostul președinte american Donald Trump și-a exprimat interesul pentru acest teritoriu.
Cu o populație de peste 56.000 de locuitori, insula Groenlanda este un teritoriu autonom sub suveranitatea Danemarcei, beneficiind de o poziție geopolitică strategică între America de Nord și Europa. Interesant este că Nuuk, capitala Groenlandei, se află mai aproape de New York decât de Copenhaga. Interesul pentru Groenlanda este alimentat și de bogăția resurselor sale naturale precum metalele rare, petrolul și gazele naturale care devin tot mai accesibile pe măsură ce topirea gheții, amplificată de schimbările climatice, continuă.
Calota glaciară a insulei, cu o grosime cuprinsă între 1,67 și 3 kilometri, acoperă aproximativ 80% din suprafața Groenlandei, echivalentul a 1.710.000 de kilometri pătrați. Încălzirea globală accelerează acest proces, transformând insula într-o zonă de interes strategic și economic.
Potrivit India Today, proiecțiile privind topirea completă a calotei glaciare variază semnificativ: de la aproximativ 1.000 de ani în cazul unei încălziri globale accelerate, până la peste 10.000 de ani. Unii cercetători estimează că procesul ar putea dura mai mult de 5.000 de ani.
Dacă emisiile de carbon continuă necontrolat, planeta ar putea deveni una fără gheață, cu o temperatură medie globală de 27°C, comparativ cu 14°C în prezent. Acest scenariu extrem ar provoca consecințe devastatoare, incluzând dispariția unor orașe europene importante precum Londra, Bruxelles, Roma, Amsterdam și Veneția.
Regiunile joase ale Țărilor de Jos și o mare parte din Danemarca ar fi complet acoperite de ape. În România, efectele ar fi la fel de grave: Dobrogea, sudul Moldovei și Bărăganul ar fi inundate, iar creșterea nivelului Dunării ar amenința sudul țării, inclusiv Bucureștiul. Orașe precum Constanța, Brăila, Galați, Focșani, Buzău și o parte considerabilă din București ar fi grav afectate de inundații.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Anca Murgoci
de Anca Murgoci