Radu Gănescu, președintele Coaliției Organizațiilor Pacienților cu Afecțiuni Cronice din România (COPAC), a fost invitat la DC News și DC Medical unde a vorbit despre situațiile în care pacienții aflați în stadiu terminal sunt menținuți la aparate pe termen lung, subliniind necesitatea unei legislații clare care să reglementeze aceste cazuri.
Radu Gănescu a discutat despre situațiile în care pacienții cu boli cronice, în special cei aflați în faze terminale, nu mai răspund la tratamentele medicale și continuă să se degradeze. În astfel de cazuri, pacientul are nevoie de îngrijiri speciale, cum ar fi terapia durerii și asistență personală continuă. În aceste situații, dacă spitalul are o colaborare cu centre specializate, precum cele de paliație, pacientul poate fi transferat acolo pentru a primi îngrijirea necesară.
„Un pacient este adus la spital într-un moment în care starea lui cronică se degradează, este solicitată intervenția medicală. Când se constată că medicina e depășită și de fapt intervențiile care se fac asupra acelui pacient sunt „îndârjire terapeutică”, sunt „chinuiți degeaba", cum spune expresia populară?”, a întrebat Val Vâlcu.
„Sunt faze terminale, mai ales în oncologie, în care după terapii, tratament, intervenții chirurgicale, pur și simplu pacientul nu-și îmbunătățește starea de sănătate și dimpotrivă, se degradează mai mult. Atunci el are nevoie de niște îngrijiri speciale.
În primul rând, terapia durerii. E clar că există astfel de efecte adverse ale bolii și pacientul are nevoie poate de asistență personală 24/24. De multe ori familia nu-și permite să aibă pe cineva, să aibă astfel de servicii, poate familia este plecată la serviciu, de multe ori vorbim de bătrâni care sunt singuri, care nu au pe nimeni.
Dacă spitalul are o relație cu astfel de centre specializate, care pot fi centre de paliație, el este transferat.”, a spus Radu Gănescu.
Radu Gănescu a discutat despre situațiile în care pacienții aflați în stadiu terminal sunt menținuți la aparate pe termen lung, subliniind necesitatea unei legislații clare care să reglementeze aceste cazuri. Acesta a explicat că, în alte țări, familia are opțiunea de a prelua pacientul în sistem privat sau de a semna pentru deconectarea de la aparate dacă starea nu se îmbunătățește. El a subliniat că și România are nevoie de o astfel de legislație pentru a gestiona eficient resursele medicale.
„Luăm exemplul lui Ariel Sharon, premierul Israelului, care a suferit un AVC, a intrat în comă, a ajuns la aparate și a stat în situația asta 8 ani. E totuși o concurență pe resurse. Resursele sunt limitate. E nevoie și la Grigore Alexandrescu, la spitalul de copii, e nevoie peste tot. Ne permitem să avem un astfel de caz? Un pacient să fie ținut 8 ani? Poate nu reușește performanța asta sistemul medical din România, să zicem că e la jumătatea celui din Israel și punem 4 ani.”, a spus Val Vâlcu.
„Să știți că nici în alte țări nu se întâmplă. În alte țări există legislație. De asta spun că avem nevoie de legislație și există o perioadă în care pacientul este ținut în ATI și dacă, într-adevăr, starea lui nu se îmbunătățește, familia are opțiuni: ori îl ia în sistem privat și plătește îngrijirea mai departe, ori semnează pentru deconectarea de la aparate. De asta există legislație.
Noi tocmai acolo trebuie să ajungem. Nu ne-am permite și cred că nicio țară din lume nu-și permite să țină pe cineva în comă 8 ani de zile, din punct de vedere al costurilor. Există legislație care reglementează care este limita.”, a spus Radu Gănescu.
Radu Gănescu a vorbit despre dificultățile pe care le întâmpină pacienții cu afecțiuni grave, menționând că doar cei care au trecut prin astfel de experiențe înțeleg pe deplin suferința și dependența de alții. Acesta a recunoscut că poate fi dificil să accepți că, în anumite cazuri, este mai bine pentru o persoană să nu se mai chinuie, dar a subliniat că deciziile în astfel de situații trebuie luate de profesioniști, în conformitate cu legislația europeană.
„În România ar accepta publicul, ați accepta dumneavoastră, ca reprezentant?”, a întrebat Val Vâlcu.
„Cred că cei care sunt pacienți, în sensul că înțeleg ce înseamnă problemele de sănătate, înțeleg când poți ajunge într-o fază a bolii degradantă. Eu am fost pacient și o anumită perioadă am fost dependent de familie, adică imobilizat la pat. E foarte groaznic. Cât ai fi de conștient, faptul că nu poți să bei nici măcar apă dacă nu ai o persoană asistată 24 din 24 de ore, e groaznic. Puțini înțeleg lucrul ăsta. (...)
E greu să te despărți de cineva și e greu să accepți că poate îi e mai bine acelei persoane dacă nu se chinuie, pentru că este un chin. Eu o spun din perspectiva mea de pacient, dar aici numai profesioniștii pot să vină și să spună, mai ales pe baza legislației europene: „Asta e normalitatea.", a spus Radu Gănescu, la DC News și DC Medical.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu