EXCLUSIV  Când au depus judecătoarele Simina Tănăsescu și Livia Stanciu cererile de concediu. Cele două au lipsit de la ședința CCR în care s-a decis soarta Dianei Șoșoacă

Inquam Photos / Octav Ganea
Inquam Photos / Octav Ganea

După ce judecătoarele Simina Tănăsescu și Livia Stanciu au lipsit de la ședința CCR în care s-a decis soarta Dianei Șoșoacă la prezidențiale, am întrebat CCR când au depus cele două cererile de concediu.

VEZI ȘI: Comisia de la Veneția, poziționare în cazul Șoșoacă. Ciolacu nu poate schimba legea electorală

 

Absența lor într-un asemenea context ridica semne de întrebare. Părea foarte ciudat că și-au luat concediu în momentul când știau că urmează astfel de ședințe importante. Totuși, o dată la cinci ani sunt alegeri. 

 

CCR ne-a transmis că cererile de concediu au fost depuse cu mai mult timp înainte, nu doar cu câteva zile înainte de ședință:

 

„Ca urmare a solicitării Dumneavoastră înregistrate la Curtea Constituțională cu nr.4128/09.10.2024 (RIIP-MM - nr.14/09.10.2024), vă comunicăm următoarele:

 

Cererea de concediu depusă de doamna judecător Livia Doina Stanciu a fost înregistrată la data de 2 septembrie 2024, iar cererea depusă de doamna judecător Elena-Simina Tănăsescu a fost înregistrată la data de 17 iulie 2024”.

 

2. Inquam Pho... (simina-tanasescu_04682000.jpg)

 

Aceste informații arată că ambele cereri de concediu au fost planificate cu mult timp în avans, înainte ca data ședinței să fie stabilită. Totuși, în era digitală, participarea la ședințe prin videoconferință, chiar și din concediu, ar fi fost posibilă și ar fi garantat prezența lor la dezbateri. Multe instituții, inclusiv alte instanțe din România, au folosit cu succes tehnologia pentru a asigura continuitatea activității chiar și în condiții atipice sau în perioade de concediu.

 

Faptul că au depus cererile de concediu în avans poate fi interpretat ca o coincidență, dar absența lor rămâne subiect de discuții, având în vedere importanța dosarului analizat.

În contextul în care decizia Curții Constituționale a fost una polarizantă, participarea judecătoarelor ar fi putut conta. Într-o astfel de situație, prezența tuturor membrilor CCR este esențială pentru a asigura legitimitatea și imparțialitatea procesului decizional. Fiecare absență devine astfel un subiect de analiză, mai ales atunci când aceasta are loc într-un moment de o asemenea importanță pentru viitorul democratic al României.

 

În alte contexte similare, implicarea tuturor judecătorilor a fost considerată necesară pentru a evita orice suspiciuni privind influențe politice sau decizii preconcepute. În consecință, absența lor, chiar justificată prin concediu, ridică întrebări legitime despre prioritizarea agendei personale față de îndeplinirea unei funcții publice de maximă responsabilitate.

 

 

Amintim că cinci judecători ai Curții Constituționale, conduși de președintele Marian Enache, au decis, sâmbătă, să accepte o contestație împotriva candidaturii Dianei Șoșoacă (Partidul SOS) la alegerile prezidențiale.

Cinci judecători ai Curții Constituționale au votat în favoarea contestației împotriva candidaturii Dianei Șoșoacă: Marian Enache, Bogdan Licu, Attila Varga, Cristian Deliorga și Gheorghe Stan.

Laura Iuliana Scîntei și Mihaela Ciochină au votat împotriva contestației. De la ședința CCR au lipsit două judecătoare: Simina Tănăsescu și Livia Stanciu. Acestea se aflau în concediu.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel