EXCLUSIV  Când aud 'Bucureștiul în 2021', mă gândesc la gunoaie, șobolani, căpușe și... ariste. Pericolul din iarba lui Nicușor Dan

Iuni / Foto: Andrada Oană
Iuni / Foto: Andrada Oană

Am vrut să încep articolul scriind *Mare atenție de fiecare dată când îți scoți câinele la plimbare*, dar mi-am dat seama că uneori, oricât de atent ai fi, e degeaba. Eu am fost la fel de atentă ca de obicei și am ajuns la Spitalul Veterinar. 

Vara asta am stat în București, în total, cred că doar vreo două săptămâni. Când zic 'am' mă refer și la cățelul meu în vârstă de 4 ani și trei luni, care e acum cu lăbuța bandajată. Ei bine, ultima experiență mă face să vreau să plec din nou, mai repede... 

N-am avut niciodată probleme cu aristele până aseară / astăzi, deși menționez că, de când am cățelul, am stat în București cam 11 luni din 12 - cu excepția anului acesta. 

Anul ăsta, în special în perioada primăvară - vară, am călătorit cam în toată țara... pe diagonala Oradea - Constanța și am fost și prin Est. Altfel spus, câinele meu, Iuni, s-a plimbat prin diverse parcuri și a făcut 'cunoștință' cu multe locuri pe care nu le știa. Dacă m-aș fi gândit la o problemă, aș fi pariat mai mult pe niște locuri pe care nu le cunosc, unde poate nu aș fi știut de ce și cum să mă feresc.

Când ne-am întors, Bucureștiul ne-a făcut o 'surpriză'. Suntem aici de 3 zile și deja avem o vizită la Spitalul Veterinar, bandaje schimbate și o punguliță cu antibiotice și antiinflamatoare. 

Ca să fiu mai explicită - Aseară, în timpul plimbării, Iuni a început să șchiopăteze și să plângă. L-am luat în brațe, am încercat să-l pun jos din nou și tot așa... A fost un joc de 'Ia-mă în brațe și încearcă din nou'. Când să urce scările, a alergat. Am încercat să nu mă sperii, l-am spălat, m-am uitat la lăbuță, dar nu am văzut nimic. 

Gunoaie, șobolani, căpușe și... ariste

Astăzi dimineață, când am ieșit din casă, a început coșmarul. Nu știu dacă a făcut doi pași fără să-l aud suferind. L-am luat în brațe și l-am dus direct la Spitalul Veterinar care, culmea, e destul de aproape de locul în care bănuiesc eu că s-a ales cu o aristă. 

În fine. Am dat acolo de două doamne drăguțe, care au depistat problema și ne-au oferit tot ajutorul. Mi s-a și spus că a fost norocos pentru că au putut să scoată arista destul de ușor. Asta nu înseamnă însă că a trecut pericolul. Avem pastile de luat și bandaje de schimbat în continuare. 

Data viitoare când aud 'Bucureștiul în 2021', eu o să mă gândesc simplu la 'gunoaie, șobolani, căpușe și... ariste'. 

*Mare atenție de fiecare dată când îți scoți câinele la plimbare* ?! -  Mai bine zis, pleacă mereu la plimbare cu bani în buzunar că nu știi de unde sar aristele. 

Ce sunt aristele 

Aristele sunt capetele în formă de spic ale diverselor tipuri de iarbă. De obicei, se lipesc de șosete sau șireturi, când treci printr-o zonă cu vegetație înaltă. Din propria experiență, menționez că nu se găsesc doar prin zonele cu vegetație înaltă. Aristele nu doar că se agață de materiale, dar și penetrează pielea animaelelor și se adâncesc în orificiul creat. 

Singura soluție este intervenția veterinarului. În cel mai fericit caz, patrupedul tău scapă cu o infecție ușoară. Aristele pot fi extrem de periculoase, mai ales dacă ținem seamă de faptul că se pot înfige în orice parte a corpului - de la lăbuțe la urechi, burtică, ochi, nas sau gură. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2025 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel