EXCLUSIV  Când carnea se topeşte şi se transformă în apă. Dr. Bogdan Georgescu: În cazul tumorilor are loc o furtună metabolică

Foto: Freepik
Foto: Freepik

De ce bolnavii de cancer nu au poftă de mâncare şi încep să slăbească galopant? Explicaţia vine de la medicul Bogdan Georgescu, specialist oncologie la Spitalul Oncologic SANADOR.

Alegeri prezidentiale 2024

Scăderea ponderală și cașexia se pot manifesta într-o varietate de afecțiuni acute și cronice. Acestea pot fi boli infecțioase, precum HIV, malaria, TBC, dar și boli cronice precum cancerul, insuficiența cardiacă cronică, boala pulmonară obstructivă cronică, boala cronică de rinichi, fibroză chistică, ciroza hepatică, boala Crohn, artrita reumatoida, boli neurologice degenerative. Termenul de „casexie” definește o scădere masivă în greutate, cu o reducere a indicelui de masă corporală la o valoare mai mică de 18, 5 (IMC<18, 5). În ciuda interesului major pentru acest subiect, nu există o definiție clară pentru cașexie. Termenul are originea în limbă greaca, „kakos” înseamnă „rău” și „hexis” - „stare”. Sindromul cașectic este caracterizat, în mare, de anorexie, emaciere şi scădere ponderală însoțită de scăderea masei musculare și a țesutului adipos.

De ce dispar muşchii şi apare starea de slăbiciune în cazul pacienţilor onocologici

"Tumora, prin micrometabolismul ei, provoacă o adevărată furtună metabolică la nivelul organismului. Tumora secretă nişte factori proinflamatori care determină şi înclină balanţa metabolică a organismului normal spre catabolism. Practic, are loc o autodigestie sau autofagie. Primul care a observat acest lucru a fost chiar Hipocrate care, într-un tratat, spune - "carnea se topeşte şi se transformă în apă." Exact aşa descria el acum 3000 de ani caşexia, termenul în greacă pentru "stare de rău." 

Practic, prin mecanisme inflamatorii sistemice, prin hormonii de stres pe care tumora îi stimulează să fie secretaţi într-o cantitate mărită, se produc aceste efecte catabolice prin care organismul începe să îşi consume propriile rezerve, întâi proteice, apoi lipidice şi aşa mai departe. Se activează gluconeogeneza şi prima dată pierdem masa musculară, din păcate, şi ea este un factor predictiv direct şi supravieţuirii şi toleranţei şi aderenţei la tratament. Acest catabolism nu poate fi reversat sau oprit printr-un aport suplimentar. Adică, degeaba consumăm mai multă mâncare sau încercăm să suplinim printr-un aport crescut caloric, pentru că nu reuşim să echilibrăm această balanţă" explică dr. Bogdan Georgescu, SANADOR.

La nivel global, prevalența cașexiei este de aproximativ 1% în rândul pacienților internați, astfel încât aproape 9 milioane de persoane sunt afectate. Unii autori au estimat ca fiind afectați de cașexie 50-80% dintre pacienții oncologici.

Interviul complet aici:

Youtube video image

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel