Analistul economic Iancu Guda a explicat care sunt creditele pe care ar trebui să le evităm, dar şi ce procent din venit ar trebui folosit pentru îndatorare, dacă vrem să folosim astfel de instrumente bancare.
"Am observat un mit care spune că dacă ai credite, nu poţi fi independent financiar. Creditele nu sunt bune.
Pot exista credite nepotrivite, luate într-un moment prost, şi asta te poate bloca. Dar nu înseamnă că vei ajunge să fii împovărat financiar. Deci în sine afirmaţia este falsă. Independenţa financiară înseamnă să ai un portofoliu de investiţii care generează anual un randament mediu suficient de mare cât să acopere cheltuielile de trai, inclusiv ratele aferente unor credite în derulare.
Mai există ideea care recomandă evitarea creditelor cu orice preţ. Adică să ne cumpărăm doar ce ne permitem, cu banul jos. De asemenea este o idee conservatoare şi foarte greşită", a explicat Iancu Guda la Banii în Mişcare.
"Sigur că sunt momente când credite supradimensionate pentru dorinţe exagerate pot ridica reale probleme cu privire la rambursare. Ca de exemplu, achiziţionarea unei maşini prea scumpe, pe credit, unde rata lunară depăşeşte pragul recomandat de 10% din veniturile lunare. Sau poate să se întâmple acelaşi lucru cu un apartament nou, prea scump, iar rata la bancă să depăşească 25% din veniturile familiei.
La fel de nepotrivit este când ne împrumutăm ca să mergem în concediu. Este ca şi cum luăm credit ca să ieşim la restaurant.
Probleme pot apărea şi din cauza unor credite contractate prea uşor şi rapid, doar cu buletinul, aşa cum e la unele iFN-uri, cu dobânzi foarte mari, mai ales dacă ai întârzieri", a mai explicat analistul.
"Creditele sunt bune, atât timp cât putem acoperi cu uşurinţă ratele lunare. Asta înseamnă să pornim cu gradul optim de îndatorare. Adică 25% din venituri când vorbim de un credit ipotecar, respectiv 10% pentru nevoi personale, inclusiv achiziţia unui autoturism. 5% din venit trebuie să rămână liber de orice sarcini, să rămână un buffer pentru perioadele când cresc dobânzile", a concluzionat Iancu Guda.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu