Iar acesta s-ar putea numi Gyorgy Frunda. Sau, in ultima instanta, Marko Bela. Cand pentru sefia Senatului, vacantata prin demiterea lui Mircea Geoana, se lupta doua forte relativ egale, USL si PD-L, exista toate sansele ca marele castigator sa fie UDMR. Asta in eventualitatea in care acest partid nu va negocia cu PD-L niscaiva favoruri consistente sau nu va parasi pur si simplu coalitia, rupand-o cu aceasta ocazie a desemnarii noului presedinte al Senatului.
Chiar in ziua declansarii conflictului, atunci cand presedintele PSD Victor Ponta a iesit la scena deschisa, prin intermediul unor senatori, si a cerut inlocuirea lui Mircea Geoana, cu totul si cu totul intamplator m-am intalnit cu acesta din urma. In sala de asteptare a Antenei 3, unde fusese invitat in prima parte a emisiunii lui Gadea, eu urmand sa intru in partea a doua. Si i-am spus domnului Mircea Geoana ca nu are nici cea mai mica sansa sa ramana presedinte al Senatului, atat timp cat partidul care l-a pus acolo, respectiv PSD, nu-l mai doreste in aceasta pozitie si intrucat PD-L, aflat atunci intr-o mezalianta cu partidul domnului Geoana, a consimtit aceasta numire. Este o regula elementara a democratiei. Intotdeauna trebuie sa invinga majoritatea. Si mai exista o regula a simetriei actelor juridice. Daca a fost nevoie ca o majoritate sa voteze pentru a instala un personaj in cea de-a doua functie in stat, tot o majoritate poate sa-i retraga functia respectivului personaj. Domnul Mircea Geoana a considerat ca exista o alta cale prin care ar putea rasturna asemenea rationamente. Si a esuat.
Acum, asa cum era de asteptat, e doar o chestiune de timp, si nu de prea mult timp, pentru ca succesiunea la sefia Senatului sa fie oficial deschisa. Este cat se poate de firesc ca USL sa doreasca cea de-a doua functie in stat. Si sa spere sa o obtina printr-un hazard. Pentru ca altfel nu se poate. PD-L nu este dispus sa intre in logica USL conform careia cea de-a doua functie in stat i se cuvine de jure si de facto. La randul sau, PSD profita de situatie pentru a obtine un avantaj neasteptat. Si se va lupta sa puna mana pe sefia Senatului. Aritmetica, insa, incurca lucrurile.
Conform aritmeticii, PD-L nu are suficiente voturi pentru a reusi. Mai are nevoie de voturile UNPR, pe care probabil le va obtine. Si tot nu este suficient. USL are mai mult. Si in acest moment intervine UDMR. Care, pe de-o parte, are mainile legate iar pe de alta parte isi poate juca, totusi, si propria carte.
In ce sens are UDMR mainile legate? UDMR nu poate sa nu voteze, pentru ca atunci situatia din Senat s-ar transforma intr-un fel de sah etern. Niciuna dintre parti nedispunand de voturile necesare pentru a-si instala omul. Iar un sah etern reprezinta, in cazul UDMR, atat o tradare a propriei conduite politice, care s-a dovedit a fi in general pozitiva, cat si o tradare, pana la urma, a partenerului sau de guvernare. O tradare si mai mare ar insemna ca UDMR sa voteze pentru candidatul USL. Aceasta ar insemna, practic, ruperea coalitiei. Plecarea UDMR de la guvernare. Rasturnarea raportului de forte existent. Un nou guvern dar si o perioada de criza politica, stiut fiind faptul ca Traian Basescu s-ar impotrivi venirii USL la guvernare.
Citește mai multe pe Corect News
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News