Cum ne dăm seama că partenerul doar ne face din vorbe şi nu este cu adevărat implicat în relaţie?
Ramona Dumitru și Radu Leca au discutat la „Ultrapsihologie" despre provocările din cuplu, gelozie, manipulare şi empatie "falsă" sau "întunecată."
"Există mai multe tipuri de empatie? Da. Până în anul 2000 nu exista decât un singur tip de empatie, aia pe care o ştim cu toţii. Dar din anul 2000 au venit oameni minunaţi, fabuloşi, care au zis aşa: Există şi un alt fel de tip de empatie: "dark empathy" - empatia întunecată. Copiezi totalitatea elementelor pe care ai vrea să le schimbi la partener, în favoarea ta - cum mănâncă, cum miroase, cum priveşte, cum se îmbracă, cum gândeşte, cum calcă, cum deschide o uşă, cum întinde o rufă... Modul ăsta de creare a unui confort fals te duce către o singură şi unică idee: se foloseşte de tine. Da, dar de ce se foloseşte de tine? Din cauză că scopul lui în "empatia întunecată" este să nu accepte schimbarea.
Schimbarea în cuplu este doar o variantă de "politically correct", nu o variantă reală, psiho-emoţională care te conduce către o evoluţie. Şi atunci tu creezi un personaj care afirmă empatic că este lângă tine, că te susţine, că e trup şi suflet în relaţie, că e dedicat relaţiei cu tine. Dar, în mod real, el este dedicat doar sinelui. Dacă lui şi doar lui îi merge bine în cuplu, el este foarte mulţumit.
Când tu devii "obraznică" pentru că ai, să zicem, o dorinţă de tipul - te rog frumos, dimineaţa, să nu mă trezeşti! - deja omul a făcut un pas în spate. Şi o să întrebe - nici măcar un pic? Niciun pic, somnul pentru mine este important, mai ales cel de dimineaţă. Şi atunci, în acest dialog, subiectul empatic negativ va încerca să iasă din relaţie, pe când cel empatic pozitiv va rămâne dedicat relaţiei şi nu va pleca din ea niciodată. De ce? Din respect. Vedeţi ce simple sunt diferenţele?" a spus psihologul Radu Leca în cadrul emisiunii.
Interviul complet, aici:
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News