Când efectul nocebo ajunge la copilul tău

Literatura de specialitate a pus de mult în evidență cât de bine poate să funcționeze efectul placebo, cât de important este să credem în eficiența unui lucru pentru ca respectivul lucru să funcționeze. Brownstein (2013) punctează: „Efectul placebo poate explica de ce medicamentele și alte tratamente fără valoare pot părea că funcționează”, iar Kirsch (2013) ne spune că „un placebo este o substanță sau o procedură care nu poate produce un anumit efect în virtutea proprietăților sale fizice”. Și totuși funcționează – și o face chiar foarte bine, subliniază profesorul doctor Ion-Ovidiu Pânișoară, Director, Departamentul de Formare a Profesorilor, la Universitatea din București.

Alegeri prezidentiale 2024

Medicamentația placebo – spune Safran (2014) are efecte chiar și în situația în care oamenii știu despre ce este vorba. Mai simplu spus – dacă dorința de vindecare este atât de mare chiar și așteptarea rezolvării pozitive poate să funcționeze deși știm că „medicamentele” pe care le luăm nu au cum să ne facă bine. Dar vrem să „credem în miracole” și – ce să vezi – miracolele chiar se întâmplă. O astfel de perspectivă se supune unei judecăți a bunului simț de tipul „și dacă totuși...”

Dar nu ne-am propus să vorbim despre placebo în perspectiva sa tradițională. Multe lucruri pot să se sprijine pe efectul placebo. De pildă, Plassmann observa că „oamenii apreciază produse identice – spre exemplu ciocolata sau vinul – mai mult dacă știu că prețul este ridicat” (American Marketing Association, 2015). Dacă credem că ceva ne face bine există mai multe șanse ca respectivul lucru chiar să funcționeze. Dacă credem cu tărie în ceva ..., dar dacă nu credem?

[citeste si]

Ei bine, atunci intră în scenă fratele cel rău al efectului placebo: efectul nocebo. Dacă de placebo a auzit multă lume, despre efectul nocebo se vorbește mai puțin. Cu toate acestea el are o influență dramatică asupra vieții noastre (uneori – așa cum arată studiile poate duce de la o înrăutățire a simptomelor unor boli până chiar la creșterea riscului de deces). Dar, din nou, nu despre valențele medicale ale efectului nocebo vreau să vă vorbesc (deși acestea sunt semnificative!). Efectul nocebo înseamnă – într-un mod simplu spus – să nu crezi în eficența unui lucru, să ai gânduri negative, să te „aștepți la ce este mai rău”. 

Vezi continuarea pe performante.ro.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel