Când Electrocentrale şi Apaterm se ceartă gălăţenii tremură de frig

galati
galati

Conflictul dintre societăţile Electrocentrale şi Apaterm afectează în mod direct locuitorii din Galaţi, iar autorităţile par depăşite de situaţie, informează ziarul Imparţial.

autor: Adrian Stroescu

[caption id="attachment_116570" align="alignleft" width="150" caption="Galati"]Galati[/caption] În ciuda temperaturilor scăzute din ultima perioadă, gălăţenii au rămas cu caloriferele reci în apartamente, iar acest lucru se datorează conflictului dintre Electrocentrale, societatea care produce agentul termic şi Apaterm, societatea care îl distribuie.

Apaterm nu primeşte agent termic de la Electrocentrale pentru a-l furniza mai departe către populaţie întrucât are mari datorii faţă de aceasta. Electrocentrale nu primeşte la rândul său gazul necesar pentru a putea produce căldură deoarece şi ea are datorii la Romgaz.

Directorul Electrocentrale, Eduard Urbanschi, spune că atât timp cât societatea pe care o reprezintă nu mai poate face plăţi în avans şi nu prezintă garanţii către Romgaz întrucât Apaterm nu îşi achită datoriile, nu se poate suplimenta necesarul de gaz pentru producerea de energie termică. „Ca să producem energie termică necesară Apaterm trebuie să mărim parametrii, să dispunem de mai mult gaz. Am cerut suplimentarea de la Romgaz dar de acolo ne-au spus că trebuie să plătim în avans sau să prezentam garanţii. Noi avem o factură de 13 milioane lei neonorată la Romgaz şi trebuie să ajungem cu plata la zi. Pe de altă parte avem de încasat de la Apaterm 70 milioane de euro”, a spus Urbanschi. Practic acest blocaj face ca societatea Electrocentrale să fie în imposibilitate de a produce agentul termic necesar.

De partea cealaltă, viceprimarul Nicuşor Ciumacenco spune că gălăţenii vor avea căldură numai dacă vor înceta luptele politice. ”Vom avea căldură dacă se lasă la o parte orice luptă politică şi toată lumea dă dovadă de înţelepciune; nu cred că gălăţenii trebuie să fie prinşi într-un joc între partide, chiar nu cred că e corect. Nu vorbesc ca viceprimar, ci ca om, nu e normal”, a declarat Ciumacenco pentru ziarul Imparţial.

Pe de altă parte, Ciumacenco a adăugat că primarul Dumitru Nicolae a avut mai multe întâlniri cu reprezentanţii celor două societăţi, Electrocentrale şi Apaterm, pentru a se ajunge la o înţelegere, iar o nouă discuţie este programată la sfârşitul acestei săptămâni. Ciumacenco spune că dacă până luni nu se rezolvă această problemă se vor lua măsuri radicale. „Partea bună e ca în Primărie domnul primar este genul care merge pe conciliere şi să rezolvam normal aceste probleme, dar mai sunt şi eu care uneori mai sunt şi adeptul unor măsuri radicale. Dacă nu se înţelege vom trece şi la măsuri radicale. O să vedeţi la momentul oportun dacă nu se ajunge la o înţelegere, dacă până luni nu se rezolvă problema o să încercăm şi alte variante”, a afirmat Ciumacenco.

Conflictul dintre Electrocentrale şi Apaterm durează de mai multă vreme. Numai săptămâna trecută, Electrocentrale şi ANAF au contestat în instanţă o serie de aspecte legate de reorganizarea Apaterm.

Administratorul special al Apaterm, Adriana Stratulat, susţine însă că planul de reorganizare al societăţii pe care o reprezintă este unul viabil. Ea spunea în urmă cu o săptămână că în ciuda problemelor cu care se confruntă, Apaterm va face tot posibilul să furnizeze agent termic în oraş.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel