Un diplomat american afirmă, într-un articol publicat în revista Foreign Policy, că, atunci când a fost ambasador la București, a presupus că era interceptat de agenții de spionaj străine.
Tema articolulul publicat de către diplomatul James Rosapepe este scandalul declanșat de informațiile potrivit cărora NSA a interceptat conversațiile Angelei Merkel. Diplomatul american precizează că în perioada 1998-2001, când a fost ambasador al SUA în România, "eu și colegii de la ambasadă am presupus că eram ascultați de agenții de spionaj străine. Ne-am dat seama că ceea ce spuneam în spatele ușilor închise - anume că doream ca România să fie bine pregătită pentru aderarea la NATO și la UE, că liderul iugoslav Slobodan Milosevici să înceteze acțiunile de purificare etnică în Kosovo și că Bucureștiul să facă ordine în băncile falimentare - ar fi lucruri șocante: pentru că (oricum) în discuțiile private spuneam lucrurile pe care le repetam în public", scrie pesurse.ro.
Rosapepe a mai scris că s-a întâlnit, săptămâna trecută, cu directorul NSA, Keith Alexander, pe care l-a întrebat care este motivul pentru care NSA a interceptat conversațiile cancelarului Angela Merkel.
Diplomatul american a precizat că "Generalul Alexander nu a spus că spionajul este necesar pentru oprirea terorismului sau pentru depistarea comploturilor existențiale împotriva Statelor Unite. Practic, el spune că diplomații americani, care sunt principalii clienți ai agențiilor americane de informații, au plăcerea de a asculta conversațiile private ale aliaților noștri. Ei cred că acest lucru îi ajută să își facă mai bine cel puțin o parte a meseriei lor".
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News