Întrebat de analistul politic Bogdan Chirieac când este indicată a patra doză de vaccin, ministrul Alexandru Rafila a oferit o lună exactă, începând din această toamnă.
Publicitate
Într-o intervenție televizată, ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, a vorbit despre un nou val COVID-19, în contextul numărului mare de infectări zilnice, care în ziua precedentă ajunseseră la aproximativ 12.000 de cazuri pe zi.
”Referitor la încheierea oficială a pandemiei este atunci când numărul de cazuri începe să scadă constant în toate regiunile lumii și practic se constată că transmiterea aceasta susținută încetează și, eventual, cazurile de transmitere sunt din forma epidemică, ceea ce înseamnă un număr mare de cazuri într-o perioadă relativ scurtă de timp și se ajunge la forma endemică, adică cazuri sporadice, care apar ici - colo și care nu pun în niciun fel probleme de sănătate publică. Referitor la celălalt subiect, nu am văzut informații despre recalcularea numărului de decese, este posibil să se extrapoleze cifra, ținând cont că există țări cu sisteme de sănătate care au diagnosticat în mult mai mică măsură infecția cu noul coronavirus, cu toate că au fost afectate și ratele de mortalitate au fost mai mari decât cele obișnuite”, a spus ministrul Rafila.
În cadrul emisiunii de la România TV, analistul politic Bogdan Chirieac a pus o întrebare ce privește populația generală a României, legată de vaccinare.
”O întrebare practică, sunt convins că multă lume va urmări acest lucru. Vă întreb ca un cetățean standard, mediu: m-am vaccinat cu trei doze, nu am făcut COVID-19, când îmi recomandați sau dacă îmi recomandați să fac următoarea doză? Doza numărul patru, care m-ar putea imuniza în mare măsură împotriva noilor variante de COVID-19”, a spus Bogdan Chirieac.
”În luna octombrie, când, cel mai probabil, acest vaccin, în varianta lui nouă va fi disponibil, atunci v-aș recomanda să vă vaccinați”, răspuns Alexandru Rafila.
”Perfect, este foarte important ce spuneți, eu, personal, am mare încredere în expertiza dumneavoastră. Vaccinarea, ca atare, iarăși o întrebare pentru cetățeni, veți organiza noi centre de vaccinare, cum e Romexpo? Eu m-am vaccinat la Romexpo, de pildă”, a mai spus Chirieac.
”Nu mai putem să organizăm centre de vaccinare de acest gen. Noi, în momentul de față, am trecut vaccinarea la medicii de familie, despre care trebuie să știe toată lumea că sunt în număr de peste 10.000 în toată țara, dar ca să putem să compensăm toate situațiile în care medicii de familie nu doresc să se implice în campania de vaccinare, în unitățile sanitare mari din orașe vom organiza centre de vaccinare, astfel încât oricine să se poată duce acolo să se vaccineze cu doza a patra dacă consideră necesar”, a spus Rafila.
Conform ministerului, 1.900 dintre cazurile noi din ultimele 24 de ore sunt la pacienţi reinfectaţi, testaţi pozitiv la o perioadă mai mare de 90 de zile după prima trecere prin boală.
Cele mai multe cazuri noi de infectare cu SARS-CoV-2 sunt în Bucureşti - 2.197 şi în judeţele Cluj - 612, Timiş - 457, Prahova - 442, Sibiu - 431, Ilfov - 421, Braşov - 419.
Cea mai mare incidenţă este în Bucureşti - 7,5, urmată de judeţele Cluj - 5.95, Ilfov - 5,33, Constanţa - 4,79, Braşov - 4,54.
În ultimele 24 de ore au fost efectuate 5.840 de teste RT-PCR (3.457 în baza definiţiei de caz şi a protocolului medical şi 2.383 la cerere) şi 24.134 teste rapide antigenice.
Până la această dată, la nivel naţional, au fost prelucrate 13.295.201 de teste RT-PCR şi 10.669.394 teste rapide antigenice. Citește continuarea bilanțului AICI.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Roxana Neagu