EXCLUSIV  Când este indicat să ne spălăm pe dinți: înainte sau după micul dejun? Dr. Alin Gabor: Din punct de vedere al sănătăţii, nu are nicio legătură

Fotografie de la Andrea Piacquadio, pexels
Fotografie de la Andrea Piacquadio, pexels

Dr. Alin Gabor, medic stomatolog și asistent universitar, a fost invitat în emisiunea „Pastila de frumusețe", unde a vorbit despre spălatul pe dinţi şi momentul ideal în care trebuie să facem asta. 

„Cu toții știm că trebuie să ne spălăm pe dinți imediat cum ne trezim și ulterior să putem să mâncăm. Științific, studiile efectuate pe un eșantion mai mare de pacienți ne arată că nu are nicio relevanță să te speli pe dinți înainte de a mânca, pentru că bacteriile oricum se duc în stomac. Sucul digestiv, sucul gastric este capabil să distrugă inclusiv sticla, inclusiv metalul. Deci, bacteriile oricum nu au viață lungă în stomacul nostru, iar cele care au o viață lungă, care au ceva membrană de protecție care să reziste în mediul acela acid sunt niște bacterii de care noi avem nevoie”, a precizat dr. Alin Gabor în cadrul emisiunii „Pastila de frumusețe”.

Care este cel mai indicat moment de a ne spăla pe dinți

„Pe parcursul nopții, într-adevăr, bacteriile se pot multiplica în gura noastră, dar nu sunt bacterii diferite, nu se întâmplă nimic deosebit în timpul nopții de așa natură încât să vine alte bacterii s se ducă în stomac și să ne provoace vreo problemă. Practic, cea mai bună spălare pe dinți și cel mai indicat moment de a te spăla pe dinți este după ce iei micul dejun, practic cum recomandă toți medicii, după fiecare masă să te speli pe dinți.

Majoritatea dintre noi ne trezim cu un gust neplăcut și este ceva normal, pentru că în timpul somnului, mai ales la pacienții care sunt respiratori orali, adică respiră pe gură, se deshidratează foarte tare gura și capătă un miros neplăcut. Pacienții care mai au probleme gastrice cu stomacul se secretă acel acid și se provoacă un reflux, efectiv vine acel acid în gură.

Din nou se poate provoca un miros neplăcut în gură. Toți acești factori, inclusiv la un pacient care nu are probleme de sănătate, dacă stă 7-8 ore cu gura închisă, gura capătă un miros neplăcut. Multora nu le place să mănânce în aceste condiții și atunci preferă să se spele înainte, dar ar fi recomandat să se spele și după, pentru a nu rămâne alimentele pe dinți, asta din punct de vedere al efectelor cariogene ale alimentelor. Din punct de vedere al sănătății întregului corp nu are legătură că te speli înainte de masă. Bacteriile respective nu îți provoacă probleme de sănătate”, a adăugat dr. Alin Gabor în cadrul emisiunii „Pastila de frumusețe”.

Youtube video image

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri


Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel