Când este momentul potrivit pentru a vinde și a cumpăra valută?

 sursa foto: Tavex
sursa foto: Tavex

Află în articol când este momentul potrivit pentru a vinde și a cumpăra valută.

Cea mai mare piață din lume este piața valutară (FOREX). Zilnic, se efectuează tranzacții în valoare de peste 7,5 trilioane de dolari, potrivit Băncii pentru Decontări Internaționale. Pentru a pune acest lucru în perspectivă, Statele Unite au un produs intern brut anual de aproximativ 25 de trilioane de dolari. Astfel, în trei zile, se tranzacționează valută a cărei valoare este echivalentă cu producția anuală a economiei americane.

Fiind o piață atât de mare, ea numără zilnic sute de milioane de participanți. Nu este vorba doar de instituții financiare mari sau de companii care doresc să își extindă activitatea în alte țări, ci și de milioane de persoane care schimbă valută în fiecare zi.

Cei mai activi sunt așa-numiții " day-traders " care caută perechi valutare ore în șir zilnic, pentru a depista posibile tendințe viitoare. În meseria lor, timpul este totul. Dar cum rămâne cu o persoană obișnuită care dorește să plece în vacanță, să economisească în valute internaționale sau pur și simplu să plătească pentru o locuință într-o altă monedă? Pentru aceștia, acest articol oferă câteva sfaturi pentru a beneficia de cele mai avantajoase rate de schimb valutar.

Foto: Tavex

Cine vinde și cine cumpără?

Înainte de a discuta despre sfaturi, să stabilim care sunt părțile fiecărei tranzacții de schimb valutar. Există întotdeauna un vânzător de valută și un cumpărător de valută. Rata de schimb dintre fiecare două monede reprezintă prețul monedei "de bază" în raport cu moneda "de cotație". 

Să exemplificăm. 

S-ar putea să doriți să schimbați dolari în leva. Perechea valutară este notată ca USD/RON. Moneda "de bază" este USD - dolarul american; moneda "de cotație" este leul. Rata de schimb exprimă câți lei trebuie să plătiți pentru un dolar american. Sau, care este prețul monedei "de bază", "cotat" în lei.

După cum am menționat mai sus, fiecare tranzacție are doi parteneri. Cu toate acestea, fiecare partener este în egală măsură atât un vânzător, cât și un cumpărător. Continuăm cu exemplul de dolari în lei. Aveți dolari, pe care doriți să îi schimbați în lei. Practic, doriți să vindeți dolari și să cumpărați lei.

Această perspectivă este exact opusul celei a schimbului valutar. Schimbul valutar va fi cumpărătorul de dolari și vânzătorul de lei. Acesta este motivul pentru care, atunci când vă uitați la o rată de schimb, trebuie să vă uitați întotdeauna la acțiunea opusă de a dumneavoastră. Adică, dacă vindeți dolari, trebuie să vă uitați la cotația de "cumpărare", deoarece schimbul valutar cumpără moneda de la dumneavoastră.

Când să cumpărați valută?

Există multe situații în care cineva ar dori să cumpere valută. Ca exemple avem turismul, o plată într-o monedă străină sau chiar economiile într-o monedă de circulație internațională. O monedă de circulație internațională este una dintre următoarele: dolari, euro, lire sterline, franci elvețieni. Există și dolarii canadieni și australieni, dar aceștia nu aduc aproape niciun beneficiu în ceea ce privește cursul de schimb pe termen mediu și lung.

Pentru cineva care dorește să plece într-o vacanță, cel mai bun moment pentru a cumpăra valută este după sezonul de vacanță. De ce? Pentru că în timpul sezonului de vacanță, schimburile valutare pot percepe marje mai mari pentru valutele pe care le vând. Acest lucru se poate traduce prin plata unei sume mai mari din moneda națională – lei, în cazul de față – pentru aceeași cantitate de valută. 

De asemenea, după sezonul concediilor, aveți o șansă mai mare de a găsi bancnote cu valori nominale mai mici. Deoarece în sezonul concediilor toată lumea caută bancnote cu valoare nominală mică, schimburile valutare pot rămâne rapid fără ele. Dar, după sezon, mulți se întorc din vacanțe cu astfel de bancnote.

Când să vindeți valută?

Dacă se recomandă cumpărarea în afara sezonului de vacanță, vânzarea ar fi mai indicată în timpul sezonului. Nu numai că aveți șansa de a primi mai mult pentru valuta pe care o aveți, dar, prin contrast cu ceea ce am menționat mai devreme, în funcție de cantitatea și valoarea nominală a bancnotelor, puteți primi și o rată de schimb chiar mai bună decât cea afișată.

De ce?

Pentru că schimburile valutare când au nevoie de bancnote cu nominale mici, apelează de obicei la bănci. La bancă, casa de schimb valutar plătește un comision pentru toate tipurile de bancnote. Dar, cu cât valoarea nominală este mai mică, cu atât comisionul este mai mare. Astfel, în funcție de ce are casa de schimb valutar în seif, s-ar putea să primiți mai mult pentru ceea ce aveți.

Pentru a verifica sezonalitatea valutelor, vă punem la dispoziție următorul cu perioade de turism ridicat, pentru cele mai cotate destinații:


Țara - Valuta - Perioada

Bulgaria - Leva bulgărească (BGN) - Iulie-August

Elveția - Franci elvețieni (CHF) - Ianuarie-Martie

Marea Britanie - Lira sterlină (GBP) - Septembrie-Decembrie

Ungaria - Forintul unguresc (HUF) - Noiembrie-Decembrie

Japonia - Yen japonez (JPY) - Martie-Aprilie

Turcia - Lira turcească (TRY) - Aprilie-August

Statele Unite - Dolarul american (USD) - Decembrie și Martie

Emiratele Unite Arabe - Dinarul de Emirate (AED) - Februarie-Aprilie

Egipt - Lira egipteană (EGP) - Martie-Mai

Indonezia - Rupia indoneziană (INR) - Ianuarie-Aprilie și August-Septembrie

Iordania - Dinar iordanian (JOD) - Martie-Mai

Mexic - Peso mexican (MXN) - Noiembrie-Ianuarie

Thailanda - Baht thailandez (THB) - Noiembrie-Februarie

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel