Dr. Răzvan Hainăroșie, medic ORL Institutul de fono-audiologie și chirurgie funcțională ORL prof. dr. Dorin Hociotă, a fost invitat la interviurile DC News și DC Medical, unde a vorbit despre traheostomie.
Alături de jurnalistul Val Vâlcu, dr. Răzvan Hainăroșie ne-a vorbit despre consecințele grave ale neprezentării la timp la medic. Unele dintre aceste consecințe sunt traheostomia și traheostoma.
„Când pacientul nu a băgat în seamă modificarea vocii, adică răgușeala, tumora respectivă crescând în dimensiuni începe ușor, ușor să ne limiteze spațiul respirator și în acest moment pacientul vede că nu prea mai respiră așa cum trebuie și de foarte multe ori pacienții ajung la Camera de Gardă cu insuficientă respiratorie acută când este nevoie de o traheostomă adică o intervenție care deschide traheea la nivelul regiunii cervicale pentru a putea pacientul să respire.
Din păcate, peste jumătate din pacienții care se adresează spitalului vin în stadii avansate traheostoma este de obicei regulă.", a spus Dr. Răzvan Hainăroșie.
„Acel dispozitiv e permanent sau rămâne atașat o perioadă?”, a întrebat Val Vâlcu.
„Depinde. Pacientul nostru va avea ca și opțiuni terapeutice două variante: ori chirurgia prin care se îndepărtează laringele în totalitate sau se merge pe un tratament radio-chimioterapic. Amândouă sunt la fel de corecte și trebuiesc adaptate în funcție de particularitățile fiecărui pacient.
Dacă s-a îndepărtat laringele, atunci cu siguranță că traheostoma va rămâne permanentă pentru că este singura modalitate în care aerul poate ajunge în plămâni. Dacă pacientul optează pentru radio-chimioterapie și laringele rămâne pe loc, uneori există situații în care lucrurile merg bine, în care tumora este topită de radioterapie și teoretic pacientul ar putea să renunțe la traheostomă. Lucrurile se judecă pentru fiecare pacient în parte.”, a spus medicul.
„În cazul acestor tratamente este păstrată vorbirea, fonația?”, a întrebat Val Vâlcu.
„În momentul în care laringele este îndepărtat, pacientul își pierde posibilitatea de a comunica cu cei din jur, lucru care este extrem de traumatizant pentru pacienții noștri. Și purtarea unei traheostome, din nefericire, este o chestiune care îl izolează pe pacientul nostru de societate pentru că o traheostomă este foarte greu acceptată în societate, psihologic vorbind, și acești pacienți sunt cumva marginalizați de societate având acest orificiu de traheostomă.
El nu este infecțios, nu face nimic rău, dar fiind vizibil oamenii îl acceptă destul de greu.”, a mai spus Dr. Răzvan Hainăroșie.
„Există proteze?", a întrebat Val Vâlcu.
„Da. De ani buni, în România, Casa Națională de Asigurări asigură aceste proteze fonatorii pe care noi le montăm pacienților laringectomizați total și cu ajutorul acestor proteze ei reușesc să vorbească din nou. Un lucru extrem de important pentru pacientul cu cancer laringian.", a spus Dr. Răzvan Hainăroșie la DC News și DC Medical.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News