Iată ce probleme pot apărea dacă nu se intervine la timp în urma unei fracturi de cap femural!
Dr. Răzvan Ionuț Dragomir, medic primar Ortopedie și traumatologie, supraspecializat în chirurgie articulară reconstructivă și traumatologie sportivă la Spitalul Clinic SANADOR, a vorbit la DC News despre fractura de col femural, despre cât de importantă este intervenția chirurgicală imediat după traumatism și cum se poate reconstrui un cap femural care a fost deteriorat.
"Este extrem de important cât de repede putem face un tratament chirurgical după un traumatism! Sunt studii făcute care arată că reabilitarea, delirul postoperatoriu, agravarea diverselor comorbidități sunt mai reduse atunci când intervenția chirurgicală se efectuează mai repede, evident în momentul în care ea se poate desfășura în mod sigur.
Această parte a osului care se fracturează, colul femural, are anumite particularități anatomice care cresc cumva importanța și severitatea problemei. Colul femural este zona femurului cu cea mai proastă vascularizație. Este o zonă intraarticulară, este o zonă care nu are periost, adică nu are acea membrană care acoperă osul și care are și anumite vase de sânge care aduc nutrienți zonei cefalice - capului femural. Pentru că ceea ce produce factura este separarea acestei bile de restul osului, și-n felul acesta noi nu mai putem funcționa, nu mai putem merge. Partea asta are o vascularizație proastă. Nu există acoperire musculară, nu există vase de sânge care să aducă nutrienți, iar fractura în sine retează, seceră, rupe acele mici și fragile vase care mai aduc sânge. Și atunci o fractură ca aceasta este însoțită de riscul mare de necroză. Bila, capul femural, se necrozează în urma unei astfel de fracturi dacă nu se intervine rapid.
Avem două opțiuni terapeutice, în prezent. Reatașarea capului femural la os (osteosinteza cum o numim noi) - deci refixarea fracturii - se întâmplă doar în anumite condiții. Este una dintre opțiuni - să fixăm osul și să reparăm fractura. Cealaltă opțiune este înlocuirea capului femural din start cu o endoproteză. Este protezarea de șold. Poate să fie o hemiartroplastie atunci când înlocuim doar ce s-a rupt, doar ce s-a desprins - capul femural, sau o proteză totală de șold când înlocuim integral articulația șoldului cu o endoproteză" a explicat mediul Răzvan Ionuț Dragomir.
Interviul complet, aici:
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Roxana Neagu