EXCLUSIV  Când începe educaţia rutieră la copii. Sfatul specialistului

Sursa foto: https://www.freepik.com/, @freepik
Sursa foto: https://www.freepik.com/, @freepik

V-aţi întrebat vreodată la ce vârstă ar trebui să înceapă educaţia rutieră pentru cei mici? Titi Aur, instructor de conducere defensivă, vine cu răspunsul. 

Într-o emisiune plină de sfaturi rutiere pentru copii şi adulţi, realizată împreună cu Parintisipitici.ro, Titi Aur, instructor de conducere defensivă, a explicat de la vârstă trebuie începută educaţia rutieră a celor mici. 

"De la începutul începutului. Adică de când îl aducem de la maternitate. Copilul trebuie pus obligatoriu în scăunel special (n.r. scoică). Un copil care nu e pus în acel scăunel va deveni mofturos, va refuza să stea în acel scăunel. Iar părinţii se justifică, spun că al lor copil nu suportă, nu vrea, etc. Dacă de la început îl ţii aşa, nu există altă variantă. 

Şi asta nu pentru că ţine el minte, ci pentru a fi în siguranţă maximă. Când îl punem în maşină, deci, de fiecare dată în scaun, şi cu centura pusă. Nu există altă variantă", a declarat Titi Aur. 

Ce se întâmplă când copilul devine pieton 

"Când mergem cu el pe stradă, de fiecare dată mergem doar regulamentar. Adică traversăm doar pe la trecerea de pietoni, mergem doar pe trotuar, cu explicaţiile de rigoare. Chiar dacă există riscul de a deveni plictisitori. Şi asta până simţim că devine instinctiv. Când simţi că copilul tău se opreşte singur la bordură şi se uită stânga-dreapta, chiar dacă are 2-3 ani, nu mai stai în capul lui să devii enervant. Dar până atunci... Trebuie, evident, explicat clar. Prima dată ne uităm la stânga, apoi la dreapta, şi apoi din nou la stânga. Pentru că maşinile vin din stânga prima dată. 

Pe urmă, trebuie să îi transmitem cele patru lucruri obligatorii la trecerea strâzii: 

1. Traversăm doar pe la trecerea de pietoni. Dacă nu există trecere, pe la colţul străzii, dar cu asigurare. 

2. Doar pe culoarea verde a semaforului, dacă trecerea e semaforizată. 

Celelalte două lucruri sunt mai importante decât primele două. 

3. Să se uite că toţi şoferii, motocicliştii, bicicliştii se opresc. Trebuie să se asigure temeinic. 

4. Învăţăm copilul de foarte mic că trebuie să îşi intersecteze privirea cu privirea şoferului. Să se uite în ochii celui de la volan, să fie sigur că a fost văzut. Pentru că altfel, există riscul ca maşina să plece de pe loc şi să aibă loc o tragedie. 

Această educaţie trebuie făcută de la cea mai fragedă vârstă, continuu. Ea trebuie să vină din familie, în prima fază, apoi la şcoală, apoi la şcoala de şoferi. Nu toţi devin şoferi, deci educaţia rutieră ar trebui continuată şi la locul de muncă. 

Avem 19,3 milioane de locuitori în România, dar numai 9 milioane şi ceva au permis. Deci jumătate circulă pe stradă fără permis de conducere. Educaţia rutieră trebuie să fie permanentă", a mai declarat Titi Aur. 

Youtube video image

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel