Când începe Programul „Rabla pentru sobe”. Statul va oferi ajutor financiar de până la 10.000 de lei

foto: Freepik
foto: Freepik

Administrația Fondului pentru Mediu (AFM) va lansa în următoarele săptămâni programul „Rabla pentru sobe,” menit să sprijine instalarea de sobe eficiente energetic în locuințele din România. 

Ministrul Mediului a anunțat că, în curând, va demara Programul "Rabla pentru sobe", prin care statul va acoperi 70% din costurile instalării unei sobe energetice eficiente, cu un buget maxim de 10.000 de lei. Scopul acestui program este de a promova soluțiile de încălzire mai ecologice, oferind sprijin gospodăriilor care doresc să-și modernizeze sistemul de încălzire.

Programul „Rabla pentru sobe” va demara în câteva săptămâni, iar proiectul-pilot va dispune de un buget de 500 de milioane de lei, conform declarațiilor ministrului Mediului, Apelor și Pădurilor, Mircea Fechet. Statul va acoperi 70% din costurile necesare instalării unei sobe energetice eficiente, cu condiția ca suma totală să nu depășească 10.000 de lei. ”Pentru că e o perioadă propice pentru astfel de discuţii, e cel legat de un program drag mie, finanţat de Administraţia Fondului pentru Mediu, care se numeşte “Rabla pentru sobe”. În România, din păcate, marea majoritate a locuinţelor care se încălzesc cu lemn de foc sunt slab izolate din punct de vedere energetic, sunt ineficiente, iar despre sobele folosite pentru a încălzi aceste locuinţe nu mai vorbim. Din estimările specialiştilor, randamentul mediu al unei sobe, în mediul rural, în România, este de 20-25% şi din acest motiv – şi nu numai – am pregătit un program pilot în premieră în România, finanţat prin Administraţia Fondului pentru Mediu, respectiv 500 de milioane de lei, să finanţăm localităţile din cele 27 de judeţe ale României din zona montană”, a anunțat Mircea Fechet, potrivit Antena1.

Așadar, în următoarele săptămâni, va începe finanțarea programului. "Ar trebui în viitoarele săptămâni să vedem în Monitorul Oficial publicat acest ghid, pentru ca oamenii să poată aplica şi să poată beneficia de finanţare. Pentru că e un proiect pilot, discutăm de cetăţenii din 27 de judeţe, mai ales din localităţile care fac parte din lista celor montane, aşa cum sunt ele definite de Legea Muntelui, şi credem că acolo la munte, unde au pornit deja sobele la acest moment toţi cetăţăneii, acolo e nevoia cea mai mare şi începem cu ei. Asta nu înseamnă că-i uităm pe ceilalţi locuitori din zonele mai joase. Nicidecum. Doar că fazăm acest program, mai ales că e un program foarte nou, e un program-pilot şi trebuie să ne asigurăm că el funcţionează aşa cum trebuie înainte de a-l extinde la nivel national”, a mai spus Fechet.

3,5 milioane de gospodării din România se încălzesc cu lemn de foc

Sobele trebuie să respecte standardul european Eco Design, care impune un randament de cel puțin 80%. Astfel, beneficiarii vor utiliza doar jumătate sau chiar o treime din cantitatea de lemn necesară în prezent pentru a încălzi aceeași suprafață. „La Ministerul Mediului, Apelor şi Pădurilor ne pregătim pentru iarnă la fel cum ne pregătim pentru fiecare sezon. Nu aş spune că există o pregătire specifică, însă, prin Regia Naţională a Pădurilor – Romsilva, trebuie să ne asigurăm înainte de fiecare sezon rece că cele 3,5 milioane de gospodării din România care se încălzesc cu lemn de foc vor avea acces la această resursă şi vor avea acces la un preţ competitiv. E foarte important şi aş începe prin a menţiona că nici acum, nici în viitor, nu se pune problema să renunţăm la această sursă de încălzire, lemnul de foc, acolo unde este accesibil, mai ales că se foloseşte dintotdeauna şi nu avem niciun motiv să obligăm pe cineva sau să solicităm cuiva să schimbe modul în care îşi încălzeşte propria locuinţă, cu atât mai mult cu cât lemnul de foc e o resursă regenerabilă”, a precizat ministrul.

Romsilva a vândut în acest an aproximativ 1,5 milioane de metri cubi de lemn de foc, la un preț mediu de 282 lei/mc, fără TVA, similar cu cel din anul precedent. Statul, prin intermediul Romsilva, administrează aproape jumătate din suprafața fondului forestier al României, în timp ce alte 3 milioane de hectare sunt gestionate de ocoale silvice, fie sub proprietate de stat prin unități administrativ-teritoriale, fie de către proprietari privați.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
NoMy - smt4.5.3
pixel