FIFA a anunțat detaliile procedurii pentru tragerea la sorți a grupelor preliminare ale Cupei Mondiale 2026, care va fi găzduită de SUA, Mexic și Canada.
Evenimentul, programat pentru vineri, 13 decembrie, la Zurich, va începe la ora 13:00 și va stabili drumul echipelor europene spre turneul final extins, care va include 48 de echipe.
Tragerea la sorți va implica 54 de naționale europene, împărțite în patru urne valorice pe baza clasamentului FIFA. Acestea vor fi distribuite în 12 grupe: șase grupe (A-F) vor include câte patru echipe, iar celelalte șase (G-L) câte cinci echipe.
Un aspect important al acestui proces este sincronizarea competiției cu Liga Națiunilor UEFA, care va continua în 2025. Cele 8 echipe care vor evolua în sferturile de finală ale Ligii Națiunilor vor face parte din urna 1 și vor fi repartizate în grupe împreună cu perechea lor din această competiție. Învingătoarele din sferturi vor rămâne în grupele de patru echipe, pentru a evita congestionarea calendarului internațional. În urna 1 se află, de asemenea, cele mai bine clasate patru echipe europene din ierarhia FIFA care nu participă în sferturile Ligii Națiunilor.
România, aflată pe locul 38 în clasamentul FIFA, a fost repartizată în a doua urnă valorică, alături de echipe precum Ucraina, Polonia, Suedia și Serbia.
În contextul în care multe dintre echipele implicate în preliminarii participă și în Liga Națiunilor, tragerea la sorți a fost concepută astfel încât să evite suprapunerea meciurilor. Grupele de cinci echipe (G-L) vor include cel mult o echipă care pierde în sferturile Ligii Națiunilor sau o participantă la meciurile de promovare/retrogradare, care vor avea loc în martie 2025.
De asemenea, anumite restricții geografice și politice vor influența împerecherile. Echipe precum Gibraltar și Spania, Kosovo și Bosnia-Herțegovina sau Serbia, precum și Ucraina și Belarus nu vor putea fi repartizate în aceeași grupă.
În prima urnă se află nume grele precum Franța, Anglia, Spania și Italia, alături de alte naționale de top care fie vor juca în sferturile Ligii Națiunilor, fie se află printre cele mai bine clasate echipe din Europa. România, aflată în urna a doua, are șanse să întâlnească adversari de calibru ridicat, dar poate spera la o tragere favorabilă.
În urna a treia se regăsesc echipe competitive, precum Scoția, Irlanda sau Slovenia, iar urna a patra include naționale mai puțin experimentate, cum ar fi Luxemburg, Kazahstan și Cipru. Echipele din urna a cincea, cum ar fi Moldova, Malta și San Marino, sunt considerate outsidere, dar ar putea influența decisiv clasamentele finale ale grupelor.
Pe lângă restricțiile legate de distanțele geografice și condițiile meteo, FIFA a impus reguli clare pentru a evita posibile conflicte politice. Astfel, anumite echipe nu vor putea fi incluse în aceeași grupă, ceea ce adaugă un element suplimentar de complexitate procesului.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Anca Murgoci
de Val Vâlcu
de Roxana Neagu