Când pică Paştele ortodox și catolic în 2022, 2023 și 2024?
Paştele ortodox 2022 – duminică, 24 aprilie
Paştele ortodox 2023 – duminică, 16 aprilie
Paştele ortodox 2024 – duminică, 5 mai.
Paştele catolic 2022 – duminică, 17 aprilie
Paştele catolic 2023 – duminică, 9 aprilie
Paştele catolic 2024 – duminică, 31 martie.
Postul Naşterii Mântuitorului sau Postul Crăciunului, aşa cum este cunoscut de către credincioşi, ţine până pe 24 decembrie.
Postul Crăciunului este mai uşor faţă de cel al Paştelui, având multe dezlegări la peşte.
Zilele cu dezlegare la pește în Postul Crăciunului:
joi, 9 decembrie
sâmbătă, 11 decembrie
duminică, 12 decembrie
luni, 13 decembrie
sâmbătă, 18 decembrie
duminică, 19 decembrie
Dezlegarea la pește nu este pentru toți credincioșii, ci doar pentru cei care au ținut post. Părintele profesor George Istodor a spus, la DCNews, că dezlegarea la pește se referă doar la cei care s-au ostenit cu postul: „Eu fac mereu precizarea nu pentru credincioșii care vin mereu la biserică, ci pentru cei care vin rar: dezlegarea la pește este pentru oamenii care au ținut post. Dezlegarea la pește sau la anumite produse alimentare este exclusiv pentru cei care țin post, adică pentru cei care respectă rânduiala bisericii.”
Zilele de post cu dezlegare la peşte nu sunt nicidecum zile de încălcare a postului, ci zile de post cu mângâiere, în care postirea ca jertfă ascetică se combină cu bucuria prezenţei Mântuitorului în mijlocul credincioşilor.
În această perioadă, creştinii sunt îndemnaţi spre rugăciune, pentru purificarea sufletului şi pentru a-şi arăta astfel credinţa faţă de Dumnezeu.
Iată rugăciunea care îndeamnă la linişte, bucurie şi împliniri:
„Dumnezeul nostru, nădejdea tuturor marginilor pământului şi a celor ce sunt pe mare, departe, Cel ce mai înainte ai întocmit, prin Legea Ta Veche şi Nouă aceste zile de post, la care ne-ai învrednicit să ajungem acum, pe Tine Te lăudăm şi Ţie ne rugăm: întăreşte-ne cu puterea Ta, ca să ne nevoim întru ele cu sârguinţă, spre mărirea numelui Tău celui sfânt şi spre iertarea păcatelor noastre, spre omorârea patimilor şi spre biruinţa asupra păcatului; că împreună cu Tine răstignindu-ne şi îngropându-ne, să ne ridicăm din faptele cele moarte şi să petrecem cu bunăplăcere înaintea Ta în toate zilele vieţii noastre. Că Ţie se cuvine a ne milui şi a ne mântui pe noi, Hristoase Dumnezeule şi Ţie slavă înălţăm, împreună şi Celui fără de început al Tău Părinte, şi Preasfântului şi bunului şi de viaţă făcătorului Tău Duh, acum şi pururea şi în vecii vecilor. Amin!”, scrie crestinortodox.ro.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News