Când scade rata inflației sub 10%. Estimare curs valutar Euro - Leu: Momentul în care moneda europeană sare de 5 lei

foto DCNews.ro
foto DCNews.ro

Analiștii au anunțat când va coborî rata inflației. 

Alegeri prezidentiale 2024

Experții Asociației CFA România estimează că rata inflaţiei ar putea scădea sub nivelul de 10%, dar începând din octombrie 2023. Conform acestora, creșterea PIB real pentru acest an este estimată la 4%, iar deficitul bugetar la 6,1%. 

Inflația scade... peste un an

”Pe fondul anticipaţiilor de încetinire puternică a economiei globale, indicatorul de încredere macroeconomică a înregistrat o scădere semnificativă, evoluţie în concordanţă cu scăderea la minime istorice a indicatorilor de încredere la nivel global. Anticipaţiile inflaţioniste au continuat să scadă indicând posibilitatea ca rata inflaţiei să scadă sub 10% începând cu luna octombrie 2023”, a declarat Adrian Codirlaşu, vicepreşedintele Asociaţiei CFA România.

Previziuni despre Euro: În 6 luni, sare de 5 lei


În ceea ce priveşte cursul de schimb EUR/RON, peste 81% dintre participanţii la sondaj anticipează o depreciere a leului în următoarele 12 luni (comparativ cu valoarea actuală). Astfel valoarea medie a anticipaţiilor pentru orizontul de 6 luni este de 5,0117 lei pentru un euro, în timp ce pentru orizontul de 12 luni valoarea medie a cursului anticipat este 5,0797 lei pentru un euro. Ambele valori anticipate înregistrează o majorare faţă de estimările din luna august.

Totodată, în jur de 72% dintre participanţii la sondaj anticipează diminuarea preţurilor proprietăţilor rezidenţiale din marile oraşe, în timp ce 78% dintre participanţi (valoare maximă de la iniţierea sondajului) consideră aceste preţuri supraevaluate, citează Agerpres. 

Citește și: EXCLUSIV  ROBOR ”nu ar avea ce să caute în calculul dobânzii la credite”. Adrian Vasilescu, consilierul guvernatorului BNR, critică OUG dată de guvern din 2010: Îmi asum răspunderea să o spun

Referitor la deficitul bugetului de stat anticipat pentru anul 2022, valoarea medie a anticipaţiilor a scăzut la 6,1%. Evoluţia anticipată, în termeni reali, a PIB în anul 2022 s-a redus uşor la 4%.

Indicele ROBOR la 3 luni, în funcţie de care se calculează costul creditelor de consum în lei cu dobândă variabilă, este estimat la 7,39%.

Sondajul este realizat lunar de Asociaţia CFA România, de peste 11 ani, şi reprezintă un indicator prin intermediul căruia organizaţia doreşte să cuantifice anticipaţiile analiştilor financiari cu privire la activitatea economică în România pentru un orizont de timp de un an. Sondajul este realizat în ultima săptămâna a fiecărei luni iar participanţii sunt membri ai Asociaţiei CFA România şi candidaţii pentru nivelurile II şi III ale examenului CFA.

Te-ar putea interesa și: 

Zona euro se îndreaptă spre recesiune. Activitatea economică a înregistrat cel mai rapid declin din noiembrie 2020

Zona euro intră probabil în recesiune, activitatea economică înregistrând luna aceasta cel mai rapid declin din noiembrie 2020, după ce criza costului vieţii îi menţine prudenţi pe cumpărători şi afectează semnificativ cererea, arată datele preliminare publicate luni de S&P Global, transmite Reuters.

În special fabricile sunt afectate puternic din cauza majorării preţurilor energiei, iar lanţurile de aprovizionare, care îşi reveneau după pandemie, sunt acum afectate de efectele războiului. Citește continuarea aici

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel