Conf. univ. dr. Florentina Ioniță Radu, medic gastroenterolog la Spitalul Militar Central "Carol Davila" ne-a vorbit despre colonoscopie.
"Colonoscopia crează un grad de disconfort, dar din punct meu de vedere, cred că în acest moment disconfortul este legat doar de pregătirea de dinainte de colonoscopie, pentru că nu este plăcut ca o zi întreagă că bei doar lichide și să iei niște plicuri de substanță care facilitează eliminarea scaunelor, că ai scaune numeroase.
Ca și manevră, în condițiile actuale, cel puțin în Spitalul Militar Central "Carol Davila" și nu numai, colonoscopia se efectuează în condiții de anestezie, cu medic anestezist alături, pacientul nu știe nimic.
Deci colonoscopia nu mai este o problemă de disconfort al pacientului", a declarat Florentina Ioniță Radu, în exclusivitate pentru DC Medical.
"În mod normal, după 50 de ani trebuie făcut un test FIT, să vezi dacă te încadrezi sau nu. Dacă testul este negativ nu are rost să faci decât dacă ai alte simptome însoțitoare.
Bineînțeles că este indicat să faci, dar nu este în ghiduri că trebuie să faci.
Dar după 60 de ani trebuie cel puțin o dată făcută colonoscopie. Trebuie să o faci ca să vezi cum stai".
După 60 de ani e nevoie să repeți din an în an, pentru că acest dezechilbru dintre producție și apoptoză și producție de celule se accentuează", a mai spus medicul gastroenterolog.
Întrebată despre metoda de depistare a cancerului de colon și cât de des trebuie să efectuăm analizele, medicul gastroenterolog Florentina Ioniță Radu a explicat ce este testul FIT.
"În principal, pentru cei care au factor de risc, este bine să facă un test FIT, un test fecal imunochimic. Înseamnă că se identifică în fecale prezența sângelui.
Testul acesta trebuie făcut în anumite condiții printre care că trebuie să înlături carnea din alimentație. Trebuie respectat un regim exact cu o zi înaintea testului
În momentul în care apare acest test pozitiv, automat trebuie mers mai departe și investigat.
Testul nu doare. E o probă de scaun, așa cum se dă și coproparazitologic sau testul antigen fecal, helicobacter. O probă de scaun care trebuie dusă la laborator, într-un recipient special. CITEŞTE MAI MULTE PE DC MEDICAL
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu