Când se pune busuioc sub pernă în 2024

foto: Agerpres
foto: Agerpres

Iată ce spune tradiția românească!

În noaptea de ajun a Bobotezei, adică în noaptea dintre 5 spre 6 ianuarie, fetele nemăritate pun busuioc sub pernă pentru a-și afla ursitul, spune tradiția.

Acestea merg înainte să ceară un fir de busuioc sfințit de la preot. Potrivit credinței populare, în această noapte, junelor li se va arăta în vis chipul viitorului soț. De asemenea, în această perioadă, există și superstiția conform căreia o femeie care cade pe gheață în Ajunul Bobotezei se va căsători în viitorul apropiat, scrie wowbiz.ro.

În diverse regiuni, tinerele adaugă un fir de mătase roșie și un mic buchețel de busuioc pe inelar. Alte femei necăsătorite preferă să așeze busuioc la streașina casei. Dacă, a doua zi îl găsesc plin de chiciură se spune că vor încheia o căsătorie cu un băiat bogat.

Alte superstiții

Pentru cei care doresc să evite necazurile sau să aducă noroc în căsnicie, se practică postul negru în această zi, perioadă în care spălatul hainelor și îmbăierea sunt considerate păcat. Tradiția mai impune și consumul de piftie, grâu fiert și vin roșu de Bobotează, iar seara trebuie să fie lipsită de certuri conjugale, deoarece se crede că astfel de dispute vor persista pe tot parcursul anului.

Ce se face de Dragobete și de Sânziene

De Dragobete (23 spre 24 februarie), magia iubirii prinde viață. Și de această dată se practică obiceiul de a pune busuioc sub pernă. Noaptea dinaintea Dragobetelui este considerată magică, iar 41 de boabe de grâu și un fir de busuioc sfințit ascunse sub pernă pot aduce vise premonitorii. Busuiocul este folosit și în alte ritualuri pentru atragerea și menținerea iubirii. Cei în căutarea dragostei culeg plante pentru diverse vrăji și descântece. Fetele își pun busuioc în păr pentru a deveni mai atrăgătoare pentru bărbați, iar cele care se logodesc de Dragobete se spune că se vor căsători până la sfârșitul anului.

În noaptea de Sânziene (23 spre 24 iunie) tradițiile prind din nou viață. Fetele care doresc să fie atrăgătoare și iubite de soți pun flori de sânziene în păr sau în sân și se spală pe cap cu fiertură de busuioc.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri


Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel