Când se recoltează păpădia? Beneficiile acestei plante asupra sănătății

Fotografie creată de Daniel Absi, de la Pexels
Fotografie creată de Daniel Absi, de la Pexels

Află când trebuie să colectezi rădăcinile, florile și frunzele de păpădie pentru a fi sigur că sunt pline de nutrienți.

Alegeri prezidentiale 2024

Când recoltăm rădăcinile, frunzele și florile de păpădie în scopuri medicinale, trebuie să ținem cont de maturitatea plantei.

În medicina populară se utilizează toate părțile păpădiei. Cu toate acestea, fiecare parte a plantei se recoltează într-un anumit moment, atunci când conține cantitatea maximă de microelemente și macroelemente utile.

De exemplu, frunzele de păpădie trebuie colectate înainte de înflorire, iar rădăcinile înainte și după înflorire. Desigur, poți neglija aceste reguli, nu se va întâmplă nimic rău, însă beneficiile obținute nu vor mai fi atât de puternice.

Când se recoltează rădăcina de păpădie?

Rădăcina de păpădie poate fi colectată de două ori: atunci când concentrația de nutrienți este maximă, primăvară înainte de înflorire (sfârșitul lunii aprilie-începutul lunii mai) și toamna (septembrie-octombrie). Rădăcina de păpădie se usucă imediat după recoltare. Rădăcinile de păpădie colectate toamna conțin o cantitate mare de fructoza și glucoză.

 

Când se recoltează frunzele de păpădie?

Frunzele de păpădie sunt recoltate și uscate primăvara. În această perioada, concentrația de nutrienți din ele este foarte mare. Se recoltează frunzele tinere ale acelor plante care încă nu au înflorit. Sunt tăiate cu atenție cu o foarfeca și așezate pe o tavă sau în coș.

Trebuie să ne asigurăm că frunzele nu se sfărâmă. De asemenea, toate frunzele deteriorate, galbene și bolnave trebuie aruncate imediat. Frunzele căzute nu pot fi recoltate, prin urmare, nu este bine să adunăm frunzele după ce se usucă.

Când se recoltează florile de păpădie?

Colectarea florilor de păpădie are loc în perioada aprilie-octombrie. Florile adunate în timpul înfloririi active – în luna mai – sunt extrem de bune.

Se recomandă colectarea florilor pe vreme însorită, după-amiaza. Rouă trebuie să dispară de pe plante până să fie recoltate. Florile nu trebuie să aibă pete, sau semne de ofilire, potrivit un articol publicat de suntgospodină.ro.

De regulă, numai capul florii este tăiat; pedunculul nu trebuie atins. Nu este recomandat să culegi florile cu mâna, deoarece există riscul de a scutură polenul de pe petale, care conține o cantitate mare de macro și microelemente utile.

El este cel care determina principalele proprietăți vindecătoare ale florilor. Fără el, florile devin practic inutile, deși își mai păstrează unele beneficii.

Beneficii și proprietăți

Păpădia este o plantă ce conține multe vitamine, minerale și fibre. Frunzele verzi pot fi consumate gătite sau crude și servesc ca sursă excelentă de vitamine A, C, K, conține vitamina E, folați, vitamina B. Mai mult, frunzele verzi de păpădie oferă o cantitate substanțială de minerale, precum fier, calciu, magneziu și potasiu.

Unele cercetări susțin că păpădia și componentele sale bioactive pot susține pierderea în greutate. Se consideră că datorită capacității de a îmbunătăți metabolismul carbohidraților și de a reduce absorbția de grăsimi păpădia poate ajuta la pierderea în greutate.

Păpădia mărește cantitatea de urină produsă de rinichi și împreună cu apa sunt eliminate și toxinele acumulate la nivelul rinichilor, deci are și efect detoxifiant.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel