Când se taie, de fapt, porcul pentru Crăciun. Multă lume nu ştie

Foto Pexels
Foto Pexels

De Ignat, potrivit tradiției, se taie porcul.

Data de 20 decembrie este cunoscută în popor ca fiind ziua de Ignat. În ziua de Ignat, pe 20 decembrie, se taie porcul atât în mediul rural cât și în cel urban.

De acestă zi se leagă foarte multe tradiții și superstiții. Se spune că la tăierea porcului nu trebuie să asiste oamenii miloși, pentru că porcul va pieri în chinuri, iar carnea lui nu va mai fi bună.

Oamenii de la sate obișnuiau să spună că porcul care este tăiat după 20 decembrie va slăbi, iar carnea lui nu va mai fi atât de fragedă.

Conform tradiției, pentru a avea parte de noroc, belșug și sănătate, oamenii ar trebui să sacrifice porcul doar pe 20 decembrie, în ziua de Ignat. 

În prezent, momentul sacrificării porcului a devenit un prilej de reunire a familiei. De obicei, mai ales la sat, la acest eveniment participă toţi membrii familiei şi el este pregătit în cele mai mici amănunte. Cu o seară înainte, oamenii de la sat pregătesc mai multe cuţite bine ascuţite, o butelie de gaz sau paie - pentru pârlit, dar şi vasele în care vor pune carne, slănină şi şoric. Cei care se ocupă de sacrificarea animalului sunt bărbaţii.

Rolul femeilor din gospodărie începe după tăierea porcului, pârlirea acestuia şi când bărbatul care a sacrificat porcul termină tranşarea lui. Femeile împart carnea pe categorii - pentru cârnaţi, caltaboşi, tobă, pentru friptura de la pomana porcului, iar picioarele se opresc pentru piftie. Fiecare bucată din porc este folosită - începând de la urechi şi coadă (folosite la piftie), de la carnea macră şi slănina pusă la afumat, până la intestinele bine curăţate, spălate şi opărite, folosite pentru a fi umplute cu carne tocată, usturoi şi condimente - care se transformă în cârnaţi - ori cu organe (ficat, splină, rinichi) - care se transformă în tobă, lebăr sau caltaboşi. Toate aceste preparate urmează să fie puse pe masă în ziua Naşterii Domnului.

„Pomana porcului”

După tranşarea şi sortarea cărnii, gospodina casei pregăteşte o masă - numită tradiţional „pomana porcului” - pentru toţi oamenii care au ajutat la tăierea animalului. Ea prăjeşte, într-un ceaun ori o cratiţă mare, carne tăiată din toate părţile porcului şi face o mămăligă mare, să ajungă pentru toţi mesenii. De obicei, masa cu "pomana porcului" se aşează în curte, unde oamenii mănâncă în picioare şi beau ţuică fiartă.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri


Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel