Află din materialul următor nu doar de ce sunt văruiți copacii, dar și care este metoda cea mai bună pentru a o face.
Vestita „curățenie de primăvară” este la fel de importantă pentru livezile de-a lungul țării, precum este și pentru noi, care luăm casa de la cap la coadă și o facem ca nouă. Exact același principiu se aplică și pentru copacii din vecinătatea casei noastre ori din livezile şi curţile noastre.
Odată cu venirea primăverii, pomii sunt curățați înainte de aplicarea varului, pentru a îndepărta părțile uscate ale scoarței, precum și orice ouă de insecte ce deja sunt în copac. Este ideal ca procesul de văruire să fie făcut înainte ca pomii să înflorească. Mai este posibil ca văruirea să fie făcută și toamna, dar primăvara este considerată perioada cea mai propice, în special Martie.
Varul are ca scop protejarea pomilor de dăunătorii care pot depune ouă în scoarță. De asemenea, odată văruiți, pomii sunt protejați de mușchi și licheni, inclusiv pe perioada verii.
După ce pomii au fost curățați, de preferat folosind o perie de sârmă, este cel mai indicat ca văruirea efectivă să o efectuați a doua zi. De asemenea, vor fi necesare două straturi de var pe fiecare copac, așa că aveți grijă să aveți suficient! „Rețeta” pentru varul de care aveți nevoie este una simplă. Vă trebuie doar 50 de grame de aracet, 2 sau 3 kilograme de var stins, 250 de grame de sulfat de cupru (sau, dacă vă este mai la îndemână, 100 de grame de sare grunjoasă), iar ingredientul final care vă trebuie este 10 kilograme de apă.
Nu este nimic complicat care trebuie să vă îngrijoreze! Doar puneți varul stins, aracetul și sulfatul de cupru (sau sarea!) în apă, iar apoi amestecați până rezultă o pastă omogenă. Asta este tot ce vă trebuie pentru a avea o livadă frumoasă și sănătoasă cu care să vă mândriți!
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu