Iată de ce oamenii care trec de o anumită vârstă sunt mai expuși la hematoame decât tinerii și copiii atunci când se lovesc la cap.
Dr. Ovidiu Grămescu, șeful secției de Neurochirurgie la Spitalul Clinic SANADOR, a fost invitatul zilei la interviurile DC Medical și DC News unde a vorbit despre riscurile care vin la pachet cu o lovitură puternică la cap, inclusiv hemoragie cerebrală și apariția hematoamelor.
"În mașinile astea moderne, super-puternice, sisteme de contenție foarte bune, găsesc persoana după accident care nu pare a fi vătămată, dar se izbește creierul de cutia craniană și de aici... leziuni" a deschis subiectul jurnalistul Val Vâlcu.
Dr. Ovidiu Grămescu a explicat ce se întâmplă cu creierul la impactul cu solul sau ceva tare, după o căzătură pe spate:
"Astea se numesc lovituri prin contralovitură. Cazi pe spate, aluneci, dai cu zona occipitală de gheață, faci fractură acolo și ai arii de contuzie cerebrală hemoragică frontală. De ce? Pentru că e o inerție diferită la os și o altă inerție la țesutul moale - creierul. Asta este explicația. Dai, se face leziune directă în spate (oriunde e fractură e leziune directă), dar vezi, paradoxal, că în zona frontală e sânge, deci e o mică ruptură a creierului cu sânge - dilacerare cerebrală hemoragică. A venit puternic în viteză capul, s-a lovit și creierul și-a continuat inerția și s-a lovit și el în față" a spus medicul.
Val Vâlcu: Trebuie eliminate chirurgical aceste hematoame?
Dr. Ovidiu Grămescu: Nu întotdeauna. Dacă hematomul nu e mare, sub 1 cm, e o hemoragie mică, și vezi că pacientul e asimptomatic, nu are pareză sau altceva, îl supraveghezi. Pentru că el se resoarbe dacă nu apar alte condiții nefavorabile. În 6-8 săptămâni se elimină sângerarea. Dacă hematomul e mare și apasă pe creier atunci nu îți permiți să-l lași.
Pacientul poate să fie în comă profundă, poate să fie cu midriază (dilatarea pupilelor)... Acum, nu pentru orice lovitură la cap sau cucui, gata... te duci la neurochirurg și te operează! Trebuie supravegheat. Vin mulți care zic "Dom'le, m-am lovit la cap, mi-e frică, am citit că poți să mori..." Tu, ca medic, îl vezi ca e bine și îi spui că nu e nevoie... îl supraveghezi, îi dai telefonul tău... De obicei, doar la oamenii bătrâni apare hematomul subdural cronic - te lovești acum și faci peste trei săptămâni.
Când te lovești, în momentul ăla se rupe ceva. Dacă se rupe ceva drastic se cunoaște în clinica pacientului: nu vorbește, nu mișcă, e în comă... Îi faci RMN, CT, vezi și atunci decizi ce e de făcut. La oamenii de după o anumită vârstă creierul se atrofiază, într-o măsură mai mare sau mai mică la toți. Cum se explică? Ați văzut când cade nuca verde din pom și o spargi, miezul ei este până în coajă. Te duceai la bunici, spărgeai nucile din pod după 2-3 ani și era stafidit miezul. Așa e și creierul. Și atunci rămân aceste "breach veins" (vene de legătură între dura mater și creier).
Dai cu capul, ele se rup - una, două, trei - picură, picură... și asta durează două-trei săptămâni până se acumulează un volum mare care apasă. Unii nici nu-și mai aduc aminte de lovitură, e amnezie post-traumatică, un fel de mecanism al creierului de a se feri de o suferință în plus. Și după aceste săptămâni zic - "Nu mai mișc bine o mână, un picior..." Asta se întâmplă la oamenii la care creierul e mai atrofiat, de obicei după o anumită vârstă. Nu se întâmplă la copii niciodată treaba asta!" a explicat dr. Ovidiu Grămescu
Emisiunea integrală, aici:
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu