Multă lume știe ce înseamnă blackout sau absența luminii. Însă puţini cunosc că există și opusul, care în engleză se numește „whiteout” iar în franceză „blanc dehors”. Fenomenul este cunoscut drept „furtună albă”.
Furtuna albă este un fenomen atmosferic, meteorologic și optic care apare în principal în regiunile polare, dar uneori și în alte locuri, cum ar fi deșerturile, scrie allthingsnature.org. Când se produce, orizontul dispare din vedere, iar cerul și peisajul apar plate și fără caracteristici distinctive sau repere vizuale. În plus, nu există umbre, deoarece lumina vine în mod egal din toate direcțiile.
În zonele polare, furtuna albă se produce atunci când pământul este acoperit de zăpadă, iar cerul ascuns în spatele unui strat de nori albi care par să se contopească cu zăpada. Neregularitățile reliefului nu mai pot fi percepute, deși obiectele întunecate din apropiere sunt încă vizibile. Contrastul este aproape inexistent și totul pare să fie învăluit într-o strălucire albă uniformă. Lumina Soarelui este blocată, redusă și împrăștiată de cristalele de gheață din zăpadă, de vânt, de picăturile de apă sau de ceață.
Din cauza reducerii luminii reflectate, reperele vizuale, cum ar fi orizontul, caracteristicile terenului, pantele sunt mult reduse sau complet estompate. Pământul și cerul par a se contopi complet. De aceea, persoanele surprinse de o furtună albă nu pot discerne umbrele, orizontul sau norii, își pierd simțul orientării și riscă să se rătăcească, chiar dacă se află într-un mediu familiar. Acest lucru este cauzat de incapacitatea de a se poziționa în raport cu mediul înconjurător, și chiar și în condiții foarte severe se poate pierde capacitatea de a discerne poziția și mișcarea. Este ca și cum te-ai afla în mijlocul unui spațiu alb complet gol și infinit. Acest lucru poate provoca la unele persoane stres psihologic sever, anxietate și teamă și chiar pierderea echilibrului.
Acest lucru este cauzat de incapacitatea de a se poziționa în raport cu mediul înconjurător, și chiar și în condiții foarte severe se poate pierde capacitatea de a discerne poziția și mișcarea. Este ca și cum te-ai afla în mijlocul unui spațiu alb complet gol și infinit. Acest lucru poate provoca la unele persoane stres psihologic sever, anxietate și teamă și chiar pierderea echilibrului.
Fenomenul a apărut în unele filme, cum ar fi „Whiteout” (2009), care se petrece în Antarctica, sau „30 Days of Darkness” (2007), în Alaska. Unul dintre cele mai cunoscute cazuri este cel al zborului 901 al Air New Zealand, care s-a prăbușit în Antarctica în 1979 în timpul unei furtuni albe, omorând 257 de persoane, deoarece pilotul nu a putut distinge Muntele Erebus. În filmul regizat de George Lucas în 1971, „THX 1138”, există o scenă în care acest fenomen este reprodus. Actorii, care trebuiau să-și joace rolurile într-un mediu complet alb, au avut probleme de echilibru din cauza lipsei de puncte de referință.
Iată cum arată o furtună albă în Antarctica:
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu