EXCLUSIV  Când trebuie făcută colonoscopia. Dr. Bogdan Marțian (SANADOR): Simptomul care apare mai ales la persoanele peste 50 de ani și care nu trebuie ignorat / video

Sursa foto: https://www.freepik.com/, @stefamerpik
Sursa foto: https://www.freepik.com/, @stefamerpik

Dr. Bogdan Marțian, medic chirurg și directorul medical al Spitalului Sanador, a fost invitat la interviurile DC News și DC Medical unde a vorbit despre screeningul cancerului colorectal. 

Dr. Bogdan Marțian a explicat la ce interval ar trebui efectuată colonoscopia. Potrivit acestuia, screeningul pentru cancerul colorectal urmează un standard specific. În Europa de Vest și Statele Unite, pentru persoanele fără factori de risc, prima colonoscopie se face la 50 de ani, iar dacă rezultatele sunt normale, colonoscopia se repetă la fiecare 7 ani. 

„Există un standard pentru noțiunea de screening în cancerul colorectal. În Europa de Vest și în Statele Unite lucrurile spun așa: dacă nu există factori e risc identificați în prealabil, orice individ care a împlinit vârstă de 50 de ani trebuie să facă o colonoscopie, prima colonoscopie inițială. Dacă la colonoscopia inițială nu se identifică nimic, atunci colonoscopia se repetă, inițial au spus, la 5 ani, după care au extins la 7 ani. Să spunem, în medie, la 7 ani trebuie repetată.

Dacă s-a găsit ceva la colonoscopia inițială, polipii se scot endoscopic în momentul primei colonoscopii. Dacă au apărut polipi, endoscopia îndepărtează polipul, dar nu îndepărtează cauza pentru care au apărut polipii și atunci este rațional să se repete mai des, cam la 3 ani. Asta pentru pacienții care nu au factori de risc identificați.

Există o altă categorie de persoane care au factori de risc identificați, fie au în familie pe cineva care a avut cancer de colon,  fie se știe că au alte boli care pot asocia sindroame, care pot asocia și cancer de colon și la ei trebuie să înceapă mai devreme, la 30-40 de ani. Depinde de tipul de factor de risc pe care îl identificăm.”, a spus dr. Bogdan Marțian. 

 

3. Sursă foto... (bogdan-martian_10151200.jpg)

 

Cât de eficiente sunt testele genetice în depistarea cancerului colorectal 

Întrebat de Val Vâlcu dacă testele genetice sunt de încredere, Dr. Bogdan Marțian a răspuns că acestea sunt discutabile în prezent. Deși beneficiază de multă reclamă și sunt costisitoare, utilitatea lor rămâne încă sub semnul întrebării.

„Discutabil deocamdată. Ele au parte de o reclamă importantă. Multă lume care consideră reclama înainte de a cere sfatul unui medic le face. Sunt foarte scumpe. Valoarea lor, însă, este măcar discutabilă deocamdată.”, a spus dr. Bogdan Marțian.

 

Testul de hemoragii oculte

Dr. Bogdan Marțian a explicat că testul de hemoragii oculte este util pentru persoanele cu factori de risc pentru cancer colorectal. Un rezultat pozitiv indică necesitatea unei colonoscopii, dar un rezultat negativ nu exclude prezența cancerului, deoarece acesta poate să nu sângereze. De asemenea, o scădere a hemoglobinei sau un grad mic de anemie la persoanele peste 50 de ani poate sugera o pierdere de sânge, frecvent de la stomac sau colon, și necesită investigare pentru a exclude cancerul.

„A fost un program chiar anul trecut, derulat de Spitalul Militar de Urgență. Testele care încearcă să identifice sânge în scaun și fără să te supui disconfortului unei colonoscopii îți dau o orientare. Sunt teste de screening.”, a spus Val Vâlcu. 

„Da, e testul de hemoragii oculte care se practică de foarte multă vreme și care atunci când există o prezumție sau sunt identificați niște factori de risc pentru cancer colorectal, e bine de făcut. Dacă este pozitiv, orientează către o colonoscopie obligatorie. Dacă este negativ, nu ne pune la adăpost de nimic. Nu înseamnă că nu e, poate să fie cancer și să nu sângereze. Testul de hemoragii oculte se bazează pe prezumția că un cancer colorectal sângerează câte puțin, atât de puțin încât nu modifică aspectul scaunului, dar poate fi identificat așa. Atunci îndrumă către o colonoscopie.

În același timp, mai există scăderea hemoglobinei, un grad mic de anemie, mai ales la persoanele peste 50 de ani, care nu au o boală hematologică, trebuie să conducă la ideea că pacientul pierde pe undeva sânge. Cea mai frecventă pierdere de sânge este digestivă și asta poate să fie în cele mai multe cazuri ori de la stomac, ori de la colon - nu obligatoriu cancer, pot fi și alte boli - dar cancerul trebuie eliminat în diagnostic pentru că rezultatele sunt cu atât mai bune cu cât este identificat mai devreme.", a spus dr. Bogdan Marțian la interviurile DC News și DC Medical. 

 

Youtube video image

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri


Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel