Când trebuie să schimbi cauciucurile de iarnă

Foto: Freepik
Foto: Freepik

Vine iarna iar cauciucurile de vară trebuie schimbate. Dacă nu o faci până la termen riști amenzi usturătoare! Iată care sunt sancțiunile prevăzute pentru cei care nu respectă aceste reguli!

Pe durata sezonului rece, șoferii sunt obligați să respecte dispozițiile codului rutier referitoare la echipamentul necesar pe drumuri. Prin urmare, în fiecare iarnă, pneurile de iarnă devin obligatorii conform legislației. 

În conformitate cu prevederile legale, montarea anvelopelor de iarnă devine obligatorie atunci când temperatura scade sub 7-10 grade Celsius și există condiții meteo precum gheață, zăpadă sau polei. Detaliile referitoare la intervalul de timp în care anvelopele de iarnă sunt obligatorii, sancțiunile aplicate șoferilor care nu respectă această cerință și specificațiile corecte ale anvelopelor sunt reglementate de Codul Rutier, în special de Ordonanța 5/2011, cunoscută sub denumirea de „Legea cauciucurilor de iarnă”, care a intrat în vigoare la 1 noiembrie 2011.

Schimbarea anvelopelor depinde de condițiile meteo și de tipul anvelopelor utilizate. Este esențial să efectuați această operațiune la momentul potrivit, deoarece în caz contrar pot fi impuse sancțiuni și poate fi reținut talonul autovehiculului, scrie businesslease.ro.

Deși „Legea cauciucurilor de iarnă” a intrat în vigoare la 1 noiembrie 2011, data de 1 noiembrie nu este specificată clar de lege ca moment obligatoriu de schimbare a anvelopelor. Aceasta a condus la confuzie în rândul șoferilor, care cred că trebuie să treacă la anvelopele de iarnă în fiecare an până la data de 1 noiembrie.

Cu toate acestea, condițiile meteo precum poleiul, zăpada, înghețul sau chiciura impun utilizarea anvelopelor de iarnă pentru autoturisme, autoutilitare și alte vehicule de transport. Conform reglementărilor, cei care circulă pe drumurile publice acoperite de zăpadă, gheață sau polei sunt obligați să utilizeze anvelope de iarnă. Este important să se țină cont de aceste aspecte pentru a asigura siguranța în trafic.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri


Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel