Când va ajunge EURO la 5 lei. Analist economic, prognoza sumbră

Cursul valutar poate ajunge la 5 lei pentru un euro la jumătatea lui 2020, consideră Claudiu Cazacu, analist-șef la XTB România.

Din cauza nivelurilor ridicate ale deficitelor bugetar și de cont curent, cursul va continua să crească, lent, până la nivelul de 5 lei/euro. „După părerea mea este nevoie de o creştere a nivelului euro în raport cu leul de câteva procente în următoarele câteva luni. Pragul cel mai important şi obsedant va fi pragul de 5 lei/euro. Ar fi nevoie pentru economie un asemenea curs? Da. Ar reteza o parte din dezechilibre? Da.", a declarat Cazacu la emisiunea ZF Live, preluat de Mediafax.

Vineri, cursul de schimb anunţat de BNR a fost de 4,7781 lei/euro, cotaţia fiind în uşoară scădere după ce în 21 noiembrie a fost atins un maxim istoric de peste 4,7808 lei/euro. Deficitul bugetar pentru finalul acestui an din rectificarea de săptămâna trecută cotează deficitul la 4,4% din PIB, în timp ce anumite estimări, printre care și cea a OECD, vorbește despre un deficit de cont curent de peste 5%.

Finanţarea unui deficit mai mare, dificilă

Pe de altă parte, analistul XTB a explicat că această creştere cu câteva procente a cursului ar face mai dificilă finanţarea unui deficit mai mare, aşa cum a menţionat şi guvernatorul BNR, Mugur Isărescu. România are împrumuturi şi în alte monede, ceea ce înseamnă că plăţile care vor fi făcute în euro, la veniturile actuale în lei ar însemna un cost mult mai mare.

Din punctul de vedere al vitezei de ajustare a cursului euro/leu, Cazacu consideră că vom vedea în perioada următoare un ritm ceva mai înalt decât ceea ce am văzut până acum, dar într-un ritm mai lent pentru a se diminua atractivitatea unor pariuri împotriva leului pe termen lung. „Ceea ce vrea să blocheze BNR este un apetit speculativ mare. Costul menţinerii unei poziţii pe euro/leu, a paria împotriva leului pe termen lung, este destul de scump, costul este mare. Ceea ce doreşte banca centrală este să diminueze atractivitatea unor pariuri împotriva leului", spune analistul.

Pentru a avea efectul dorit, mişcările trebuie să devină lente şi să nu ai speculaţii rapide, a continuat analistul XTB. „Daca ai speculaţii rapide, poţi să atragi capitaluri mari şi atunci devine tot mai scumpă protejarea cursului de schimb. De exemplu, una este să vinzi câteva zeci de milioane de euro sau sute de milioane de euro pe o anumită perioadă de timp şi alta este să fii nevoit să vinzi miliarde de euro."

Nivelul actual este prea jos


În opinia lui Claudiu Cazacu, la nivel macroeconomic, nivelul cursului leu/euro este prea jos. Pe de altă parte, orice creştere a cursului de schimb, la nivelul consumatorilor se simte amplificat, chiar dacă există o reducere a ponderii creditelor în valută.

„Cursul de schimb este unul dintre barometrii cei mai urmăriţi ai puterii de cumpărare şi a stării generale. Este o cifră care rezumă, nu zic că este perfect corect să vedem lucrurile în felul acesta, dar spun ca asta se întâmplă. Valoarea cursului este dureros de sus pentru consumatori şi va fi în continuare tot mai dureros. Din punctul de vedere al economiei în ansamblul său, cursul este insuficient pentru că reflectă o forţă a leului pe care nu o avem în realitate".

Cea mai recentă evoluţie a cursului arată o aterizare lină, cursul leu/euro scăzând uşor, ceea ce înseamnă că încă nu a sosit momentul pentru depăşirea valorii de 4,80 lei/euro.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel