EXCLUSIV  Când va fi, de fapt, bătălia decisivă în Republica Moldova. Rolul României pentru ca „Prutul să devină o graniță simbolică“ / video

Foto: Agerpres
Foto: Agerpres

Politologul Remus Ștefureac a comentat rezultatele alegerilor și referendumului din Republica Moldova.

Publicitate

Referendumul din Republica Moldova pentru consfințirea în Constituția statului a parcursului european a trecut la limită, câteva mii de voturi făcând diferența între cei care au votat „DA“ și cei care au votat „NU“. Remus Ștefureac apreciază că rezultatul este unul clar, indiferent cât de strâns a fost scorul, iar Republica Moldova trebuie să continue pașii către aderarea la Uniunea Europeană.

„Alegerile în Republica Moldova au fost foarte tensionate, marcate de ingerințele Rusiei în procesul electoral, de șocul inițial determinat de rezultatul strâns al referendumului. Un referendum câștigat este un referendum câștigat și majoritatea cetățenilor cu drept de vot ai Republicii Moldova au decis și au ales calea europeană. Să nu uităm că și Tratatul de la Maastricht a fost votat de Franța cu o majoritate de 50,5% și este unul dintre tratatele cheie care sunt piloni au Uniunii Europene de astăzi. Fără acel referendum din Franța poate nu am fi circulat astăzi pe autostrăzi construite cu bani europeni.

Pe fondul acestei emoții și a încercărilor grosolane ale Rusiei de a influența procesul electoral din Republica Moldova s-a creat această stare de tensiune, clarificată însă printr-o victorie clară a Maiei Sandu în turul 2. Au fost multe profeții legate de faptul că Maia Sandu va pierde, însă victoria a fost clară. E adevărat, cu ajutorul diasporei. A existat și la noi această tendință de a separa cetățenii care trăiesc în interiorul țării de cei care trăiesc din afara țării. Curând vom avea și noi alegeri prezidențiale și parlamentare și vom vedea, cred eu, o participare foarte mare a diasporei la acest proces electoral“, a spus Remus Ștefureac.

Prutul - o graniță simbolică între România și Republica Moldova

Politologul a evidențiat faptul că bătălia finală pentru parcursul pro-european al Republicii Moldova se va da anul viitor, la alegerile parlamentare, unde partidele cu viziune occidentală trebuie să obțină majoritatea în Parlament și să formeze următorul executiv al țării.

„Victoria Maiei Sandu este una detașată, cu peste 55% și consfințește faptul că cetățenii Republicii Moldova doresc în mod cert această orientare a țării înspre Uniunea Europeană. Dincolo de elementele de identitate, de minoritatea pro-rusă și alte tipuri de interese, cetățenii din stânga Prutului au în față două opțiuni: una e proeuropeană și înseamnă securitate, bunăstare și pace și una eurasiatică și înseamnă absența libertății, opresiune, război și sărăcie.

Opțiunea a devenit una foarte clară, însă mai este un pas în Republica Moldova, reprezentat de alegerile parlamentare care vor avea loc anul viitor și care sper să confirme acest parcurs, pentru a avea și o majoritate parlamentară și un guvern pro-european la Chișinău.

Dacă și acest pas se va confirma, asta înseamnă că voința cetățenilor din Republica Moldova este clară, a fost exprimată și mai departe vine și rolul României, care a sprijinit intens Republica Moldova cu alocări financiare și sprijin politic și diplomatic, care va trebui să continue acest tip de suport, astfel încât drumul european al Republicii Moldova să fie ireversibil, iar Prutul să nu mai fie decât o graniță simbolică“, a concluzionat Remus Ștefureac.

Youtube video image

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel