EXCLUSIV  Când va fi inclusă România în Visa Waiver. Teodor Stan: Este un efort concentrat de a vedea România aderată în următoarele 10 luni

Visa Waiver - Foto: Freepik @inkdrop
Visa Waiver - Foto: Freepik @inkdrop

Când va fi inclusă România în Visa Waiver și cum se poate reduce rata de refuz a vizelor? Aflăm în rândurile de mai jos.

Cetăţenii români nu sunt eligibili pentru programul Visa Waiver, în acest moment. Pentru cetăţenii care sunt eligibili pentru programul Visa Waiver este obligatorie înregistrarea prin Sistemul Electronic de Autorizare a Călătoriei (ESTA), înainte de a începe călătoria către SUA.

Persoanele care nu au obţinut aprobarea prin sistemul ESTA nu vor fi îmbarcate de nicio companie aeriană către SUA. Cei care doresc să se înregistreze pentru sistemul ESTA, o pot face prin intermediul portalului ESTA.

Cum poți ajunge în SUA

Teodor Stan, președinte și fondator al Immigration Research Forum și președinte al FORA, stabilit în SUA, la Washington D.C., a explicat în exclusivitate pentru DC NEWS, ce eforturi au fost depuse pentru ca România să fie inclusă în programul Visa Waiver.

”În ultimii 5 ani am discutat despre istoria noastră de atomizare socială și am creat o rețea de mapare a situațiilor comunitare și despre cum putem îmbunătăți capacitatea de a răspunde cu coerență și să realizăm strategii comune în situații de criză. Situații de criză în acești 5 ani chiar s-au întâmplat, vorbim de pandemie, de războiul din Ucraina. 

Au fost ocazii în care noi, ca diaspora, a trebuit să acționăm solidar și în această perioadă am lucrat la realizarea unei federații, care se numește Federația Organizațiilor Româno-Americane (FORA), o entitate care, deja, s-a dovedit destul de eficientă în perioada pandemiei și a reușit să strângă fonduri pentru țară și să se implice activ. 

E vorba de 27 de organizații ale diasporei în cadrul FORA de pe tot teritoriul SUA și vom continua să lucrăm pentru consolidarea capacităților noastre de a vorbi eficient cu o singură voce și de a construi o comunitate mai rezilientă. Această Federație este posibil interesată de un parteneriat public - privat și coordonarea eforturilor către posibila aderare a României în programul de Visa Waiver al Statelor Unite ale Americii.

Foto: Freepik

Comunitatea diasporei este interesată de această integrare a României și facilitarea mobilității al celor din țară a ne vizita pe termen scurt. Efortul actual de a include România în programul de acordare a vizelor este o oportunitate istorică pentru noi și organizațiile noastre și ale diasporei”, a explicat Teodor Stan, președinte și fondator al Immigration Research Forum și președinte al FORA, în exclusivitate pentru DC News.

Profesioniștii, așteptați în SUA

”Ce putem face este să desfășurăm exerciții de sensibilizare și de conștientizare a membrilor diasporei și cele mai importante de a ajuta în acest proces sunt universitățile și instituțiile de cercetare din România și Republica Moldova să se internaționalizeze, să trimită echipe de membri ai universităților care să caute încheierea unor parteneriate cu instituții americane și a folosi această perioadă pentru stabilirea unor contacte și valorificarea prezenței unor profesioniști ai Diasporei stabiliți în SUA în vederea încheierii acestor parteneriate. 

Încercăm să conectăm acest efort de aducerea a cât mai mulți români în SUA pentru a îmbunătăți internaționalizarea universităților din țară. L-am avut ca oaspete pe Valentin Vătăjelu, consilier de stat în Cancelaria Prim-Ministrului României, și ne-a vorbit despre efortul României de a adera și de a fi scutită de vize. 

Este un efort concentrat de a implicare a tuturor actorilor diasporei americane interesați să vadă România aderată în următoarele 10 luni. 

Noi am cerut celor de aici, membrilor rețelei noastre să își contacteze toți colaboratorii din România care au vizitat SUA să își reînnoiască vizele. Efortul pentru următoarele luni este să avem cât mai mulți aplicanți care au fost în SUA, să își reînnoiască vizele pentru că vor avea o evaluare pozitivă a aplicațiilor. 

Pentru a reduce rata de refuz a vizelor sub 3% este nevoie să avem cât mai mulți aplicanți cât mai buni, adică aplicanți care să fie cât mai bine revizuiți. Cei care au fost revizuiți pozitiv o dată, au șanse foarte bune să fie revizuiți acum. Am vrea ca acești oameni din domeniul științelor și al artelor să vină nu doar ca turiști, ci să viziteze universitățile și instituțiile de cercetare din SUA unde lucrează membrii comunităților noastre și să stabilească legături academice în aceste luni. 

Scopul aderării ar fi atins, dar și cel al cercetării transatlantice”, a mai spus Teodor Stan, președinte și fondator al Immigration Research Forum și președinte al FORA.

Cetăţenii români nu sunt eligibili pentru programul Visa Waiver

Cetăţenii români nu sunt eligibili pentru programul Visa Waiver, în acest moment. Pentru cetăţenii care sunt eligibili pentru programul Visa Waiver este obligatorie înregistrarea prin Sistemul Electronic de Autorizare a Călătoriei (ESTA), înainte de a începe călătoria către SUA. Persoanele care nu au obţinut aprobarea prin sistemul ESTA nu vor fi îmbarcate de nicio companie aeriană către SUA. Cei care doresc să se înregistreze pentru sistemul ESTA, o pot face prin intermediul portalului ESTA.

Începând cu data de 8 septembrie 2010, cetăţenii ţărilor participante la programul Visa Waiver trebuie să achite o taxă de 14$ în momentul completării formularului ESTA. Mai multe informaţii despre ESTA puteţi găsi aici.

În majoritatea cazurilor, sistemul ESTA va oferi un răspuns imediat referitor la posibilitatea de a călători în SUA în condiţiile programului Visa Waiver:

1. Cerere aprobată (Authorization Approved) – Călătoria este autorizată.
2. Călătoria neautorizată (Travel Not Autorized) – Trebuie să solicitaţi o viză temporară de la Ambasadă/Consulat înainte de începe călătoria.
3. În aşteptare (Authorization Pending) – Trebuie să verificaţi portalul ESTA în decurs de 72 de ore pentru răspunsul final.

Dacă ESTA este aprobată înseamnă că:

Este valabilă timp de doi ani sau până la expirarea paşaportului, în cazul în care nu este revocată.Este valabilă pentru călătorii multiple.Nu reprezintă o garanţie a intrării în SUA. ESTA aprobată vă permite să vă îmbarcaţi către SUA în condiţiile programului Visa Waiver. Pentru fiecare caz individual, CBP (Customs and Border Patrol) va decide dacă vă acordă sau nu dreptul de intrare în SUA.

Dacă sunteţi cetăţean al unei ţări membre a programului Visa Waiver şi aţi fost înştiinţat că nu mai puteţi călători în SUA cu acest program şi sunteţi şi cetăţean al uneia dintre următoarele ţări: Iraq, Iran, Sudan sau Siria, sau aţi călătorit recent în aceste ţări, puteţi solicita o programare de urgenţă, în cazul în care trebuie să călătoriţi urgent. Trebuie să specificaţi data şi scopul călătoriei în solicitarea dumneavoastră.

Documente necesare:

O copie a mesajului primit de US Customs and Border Protection referitor la statutul ESTA.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel