Când va fi Mircea Geoană gata pentru prezidențiale? ”Mai am de rezolvat o discuție cu Mark Rutte”

foto: Agerpres
foto: Agerpres

"Candidat independent voi fi 100% dacă îmi voi anunța candidatura” - este una dintre afirmațiile cele mai recente ale lui Mircea Geoană.

E încă mister mare în jurul alegerilor prezidențiale. Nu se știe nici la ora actuală dacă Mircea Geoană va intra în cursa pentru Cotroceni. Românii speră să afle până cel târziu 6 octombrie.

Secretarul general adjunct al NATO, Mircea Geoană, a declarat în cadrul emisiunii „Jurnalul de Seară” de la Digi24 că prioritatea sa actuală rămâne activitatea la NATO. Geoană a mai precizat că va anunța o eventuală candidatură la alegerile prezidențiale doar după ce va discuta cu secretarul general al NATO, Mark Rutte. 

„Un pic de răbdare, vin toate la rândul lor. Mă gândesc foarte serios la un proiect politic pentru România, anunț formal după ce termin jobul la NATO. Avem o așteptare instituțională, cinci ani de muncă la vârful NATO, predăm ștafeta echipei noi. Mai am de rezolvat o discuție cu Mark Rutte și după iau o decizie, punând instituția pe primul loc pentru că politica poate să mai aștepte. Vrem o succesiune impecabilă pentru că NATO trebuie să fie mereu pregătit”, a declarat Mircea Geoană.

Întrebat dacă ar fi fost mai bine ca alegerile să aibă loc în septembrie Mircea Geoană a dat de înțeles că ziua votului îi este indiferentă și că alta este prioritatea. „Îmi e indiferent, e un joc politic și cred că românii nu mai au chef de jocuri, e un calcul pur personal, tot românii vor vota, tot ce vor dori vor vota și tot o schimbare profundă vom avea. E crezul meu că aceste alegeri vor aduce o schimbare profundă. Mie-mi convine o schimbare profundă și pentru asta sunt tot mai aproape de o decizie finală”, a mai adăugat secretarul adjunct al NATO.

Mai multă "ordine și disciplină" la alegerile din iarnă?

Autoritățile promit că nu vor mai exista situații similare celor de la alegerile din 9 iunie, când sute de președinți de secții de votare au fost nevoiți să aștepte zile întregi la coadă, în soare, pentru a finaliza procesul electoral. Haosul din acel moment a determinat retragerea a 3.300 de persoane din corpul experților electorali. În acest sens Autoritatea Electorală Permanentă a demarat procesul de recrutare și instruire a noi membri, cu obiectivul de a atinge un total de 25.000 de persoane pentru următoarele alegeri.

Când au loc alegerile prezidențiale

Alegeri prezidențiale 2024

Alegerile prezidențiale vor avea loc în luna septembrie 2024 și se vor desfășura în două tururi, dacă va fi necesar. Primul tur este programat pentru 15 septembrie, iar al doilea pentru 29 septembrie. Românii își vor alege noul președinte al țării, care va avea un mandat de 5 ani. 

Alegeri parlamentare 2024

Pe 8 decembrie 2024, românii vor merge din nou la urne pentru alegerile parlamentare, în cadrul cărora vor fi aleși reprezentanții în Parlamentul României. Parlamentul este bicameral, format din Camera Deputaților, cu 330 de membri, și Senatul, cu 136 de membri. Deputații și senatorii vor fi aleși pentru mandate de 4 ani.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel