Începând de ieri, 28 iulie 2016, ISIS poate ataca oricând România. De ce? Fiindcă pe 28 iulie autorităţile de la Bucureşti au anunţat că România va participa cu 50 de militari la războiul contra ISIS. Pentru organizaţia criminală care ce ocupă astăzi un teritoriu cât al României, e prea puţin important că militarii nu vor merge în Siria, ci în Irak.
Anunţul făcut de România a ţinut să dovedească, o dată în plus, partenerilor occidentali că ţara este „furnizor de securitate, şi nu doar consumator", „că este un aliat de nădejde", „că este un partener solid" etc. Unitatea trimisă de România la luptă contra ISIS este oricum simbolică. România era un partener de nădejde, aşa cum s-a dovedit şi în Irak, şi în Afganistan chiar dacă nu făcea publică participarea. În acest moment, România este pusă oficial pe harta de atac a criminalilor ISIS.
România are multe belele pe cap şi nu are rost să le mai evocăm acum. Una singură nu exista: atacul terorist. Se spune că Serviciile Secrete româneşti încă mai controlează, cu mare atenţie, emigraţia din Orientul Mijlociu şi, în general, iau măsuri de la primele semne de radicalizare a unor indivizi. Există o tradiţie în serviciile româneşti de foarte bună cunoaştere a lumii arabe. Aceasta este partea optimistă a lucrurilor.
Partea pesimistă este că, până acum, teroriştii nu şi-au propus să atace România fiindcă impactul media internaţionale ar fi mult mai redus dacă ţinta este Bucureştiul decât dacă ar fi Parisul, Londra sau vreun oraş american. Lucrurile s-au mai clătinat puţin atunci când, cu patru ani în urmă, un atentat a avut loc pe litoralul bulgăresc al Mării Negre, ţinta fiind un atutocar cu turişti isralieni. Pentru a-mi confirma temerile, pe 28 iulie, poliţia britanică a arestat un luptător ISIS, Cubeyda Hassan Jama, care încerca să ajungă cu un avion al unei companii low-cost din Stanstad în Bucureşti cu un bilet doar dus. Cetăţeanul finlandez, de origine somaleză, fusese condamnat la 3 ani şi jumătate de închisoare. În bagajul său s-au găsit, între altele, un ghid explicit de luptă în numele ISIS şi un jurământ de credinţă pentru liderul temutei organizaţii teroriste.
Este riscant ca România să-şi testeze acum capacităţile de luptă antiteroristă. Înaintea noastră acolo au eşuat americanii, englezii, francezii, germanii, spaniolii, belgienii şi lista poate continua. Din declaraţii politice insuficient analizate, România poate isca un val de terorism la ea acasă.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News