Când vom beneficia de gazele din Marea Neagră. Virgil Popescu, anunț: Vom deveni un furnizor de securitate energetică regională

Ministrul Energiei: Românii nu se vor confrunta cu o penurie de carburanți Sursa foto: Facebook Virgil Popescu
Ministrul Energiei: Românii nu se vor confrunta cu o penurie de carburanți Sursa foto: Facebook Virgil Popescu

Ministrul Virgil Popescu a făcut noi declarații privind independența energetică a României și extragerea gazelor din Marea Neagră.

"Astăzi, asistăm la prima cărămidă pentru independenţa energetică a României. Clădim independența energetică, independența resurselor energetice şi, astăzi, asistăm şi la prima cărămidă a unuia dintre cele mai mari proiecte de investiții din România -  vorbim de miliarde de euro ce vor fi investite pentru extragerea gazelor din Marea Neagră, vorbim de investiţii în orizontală, pentru a putea scoate aceste gaze naturale.

Alături de investițiile din zona nucleară, cred că vorbim despre cele mai mari investiții energetice din România, îmi doresc să finalizăm cât mai repede această tranzacție, paşii următori să urmeze cât mai repede. Îmi doresc ca cel mai târziu la sfârşitul anului 2026, poate începutul lui 2026, gazele naturale din Marea Neagră să intre în sistemul naţional de transport şi România să devină şi un furnizor de securitate energetică regională, aşa cum este normal. Avem resurse energetice. Sunt convins că vom deveni un furnizor de securitate regională atât din punct de vedere al gazului natural, cât şi al energiei electrice", a declarat Virgil Popescu.

"Contractul de vânzare-cumpărare a fost aprobat"

Astăzi, a avut loc semnarea contractului de vânzare-cumpărare pentru preluarea de către Romgaz a participației companiei Exxon aferente perimetrului Neptun Deep. 

"S.N.G.N. ROMGAZ S.A. (ROMGAZ), cel mai mare producător de gaze naturale din România, a semnat, la sediul Guvernului României, contractul de vânzare-cumpărare a tuturor acţiunilor emise (reprezentând 100% din capitalul social) de ExxonMobil Exploration and Production Romania Limited (EMEPRL) care deține 50% din drepturile dobândite și din obligațiile asumate prin Acordul Petrolier pentru zona estică, zona de apă adâncă, a perimetrului offshore XIX Neptun din Marea Neagră.

Contractul de vânzare-cumpărare a fost aprobat în cadrul Adunării Generale Extraordinare a Acționarilor ROMGAZ S.A. din data de 28.04.2022, iar finalizarea tranzacției este condiționată de îndeplinirea condiţiilor suspensive din contract. Preţul de achiziţie achitat de către ROMGAZ va fi de 1.060.000.000 USD, putând fi ajustat conform mecanismelor prevăzute în contractul de vânzare-cumpărare acțiuni.

Anterior, pe 22 martie, Consiliul de Administrație al ROMGAZ a avizat contractul de vânzare-cumpărare a tuturor acţiunilor emise (reprezentând 100% din capitalul social) de EMEPRL, care deține 50% din drepturile dobândite și din obligațiile asumate prin Acordul Petrolier pentru zona estică, zona de apă adâncă, a perimetrului offshore XIX Neptun din Marea Neagră", transmite Biroul de Presă al Guvernului. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel