Administrarea celei de-a treia doze de vaccin împotriva infecției cu SARS-CoV-2 ar urma să înceapă în România în luna octombrie, a spus, marți, medicul Valeriu Gheorghiță.
Administrarea celei de-a treia doze va începe cu persoanele din categorii vulnerabile, urmând ca apoi să fie eligibili și cei din alte categorii.
Valeriu Gheorghiță, coordonatorul campaniei de vaccinare anti-COVID-19 din România, a făcut, marți, următoarele precizări despre doza trei, care ar fi indicată pentru „persoanele vulnerabile, vârstnice, persoanele care se află în evidență cu afecțiuni cronice”.
„După ce vom avea recomandările necesare, vom putea organiza și în România cele două tipuri de abordare. Repet: o doză suplimentară în cadrul schemei inițiale de vaccinare pentru persoanele imunodeprimate - și aici urmează să definim cu ajutorul comisiilor de specialitate din Ministerul Sănătății care sunt acele categorii de afecțiuni care au indicație de a primi trei doze de vaccin - și rapelul la cel puțin șase luni pentru aceleași categorii de persoane, la care se include, evident, și restul populației”, a explicat Valeriu Gheorghiță.
„Pentru luna octombrie, la început de lună, ne propunem să demarăm și în România această etapă, cu condiția să avem până la acel moment toate etapele premergătoare legate de recomandările internaționale”, a mai spus Valeriu Gheorghiță.
Amintim că, de la începutul campaniei, în România au fost vaccinate 5.287.454 de persoane, dintre care 5.171.742 cu ambele doze.
Până luni, 6 septembrie, în România au fost confirmate 1.107.043 de cazuri de persoane infectate cu noul coronavirus, iar 1.058.587 de pacienți au fost declarați vindecați. Numărul persoanelor considerate vindecate este cel din data de 5 septembrie, pentru că nu s-au putut calcula vifrele noi din cauza unor rectificări apărute în platforma electronică dedicată. În unitățile sanitare de profil, numărul total de persoane internate cu COVID-19 este de 3.338. Dintre acestea, 405 sunt internate la ATI. Din totalul pacienților internați, 107 sunt minori, 102 fiind internați în secții și 5 la ATI.
Până la această dată, la nivel național, au fost prelucrate 9.178.276 de teste RT-PCR și 2.538.044 de teste rapide antigenice. În ultimele 24 de ore au fost efectuate 5.630 de teste RT-PCR (2.514 în baza definiției de caz și a protocolului medical și 3.116 la cerere) și 12.148 de teste rapide antigenice.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu