Ambasadorul României la Washington, Andrei Muraru, a spus când vor putea românii să călătorească în SUA fără vize.
Românii sunt tot mai aproape să călătorească în Statele Unite ale Americii fără să aibă nevoie de vize. Andrei Muraru, ambasadorul României în SUA, a explicat traseul pe care îl mai are țara noastră de parcurs ca să intre în acest program.
"Cred că mai este un drum lung, dar eu, personal, sunt foarte optimist, întrucât există o intenție politică reală de a include România în acest program, iar ambele guverne, atât guvernul de la București, cât și cel de la Washington, sunt pe deplin angajate ca toate cerințele programului de scutire de vize, programului american, să fie îndeplinite. Dacă totul merge bine și nu apar dificultăți majore, putem estima că România va face parte din programul american de scutire de vize anul viitor", a spus Andrei Muraru la Pro TV.
Totodată, acesta a declarat că mulți români își doresc un acces mai ușor în Statele Unite ale Americii.
"Sigur, obstacolele de călătorie și de viză sunt un punct de frustrare pentru mulți români care doresc un acces mai ușor în Statele Unite, țara cu care cei mai mulți dintre români se simt aliniați ca valori și cu care statul român împărtășește o robustă alianță de securitate și este și o sursă de frustrare pentru o varietate a marii comunități de români în Statele Unite pentru că România este singurul mare aliat NATO al Statelor Unite care nu beneficiază de programul de scutire de viză și, mai mult decât atât, anul trecut, ambasada Statelor Unite de la București a avut un un număr record de vize acordate, deci observăm o creștere foarte mare a interesului românilor de a călători în Statele Unite. În plus, din această vară va exista din nou o cursă directă, după foarte mulți ani", a mai spus acesta.
"Domnule Ambasador, ați avut chiar săptămâna aceasta o întâlnire cu reprezentanți ai Departamentului de Securitate Internă și ai Departamentului de Stat. Ce a rezultat din această întâlnire? Care sunt informațiile din interior care să ne dea speranță că totul va fi bine și vom intra în Visa Waiver poate chiar din 2025?", l-a întrebat prezentatorul Cosmin Stan.
"Da, după cum probabil știți, obiectivul este ca până la sfârșitul anului fiscal 2024, care se încheie la sfârșitul lunii septembrie, România să închidă toate acțiunile din planul de lucru care a fost convenit cu partea americană. După cum știți, accederea în acest program implică îndeplinirea unor criterii tehnice care sunt prevăzute în acest plan și care se referă în primul rând la schimbul de informații pentru combaterea terorismului și a infracționalității transfrontaliere, semnarea de acorduri, legii de ratificare sau modificări legislative și îndeplinirea acestor criterii necesită un efort imens la nivel de guvern, de instituții și de agenții.
Dar ceea ce ne de acum bătăi de cap este această rată de refuz, care trebuie să fie sub 3% și a fost de 8,79% în anul fiscal precedent. Dar trebuie precizat că și pentru Polonia, ca și pentru Israel, ca să amintesc aici doar pe cei mai recenți beneficiari ai programului de scutire de vize american, cea mai de durată provocare a fost obținere a unei rate susținută de refuz al vizelor de sub 3% pentru că, conform legislației americane, țările eligibile trebuie să ajungă la o rată de refuz de mai puțin de 3% pentru precedentul an fiscal. Aici este o gamă largă de motive pentru refuzuri și despre acest lucru am discutat.
De la lipsa dovezilor convingătoare, a unor aplicanți care intenționează să nu se reîntoarcă în România, adică să să imigreze ilegal în Statele Unite până la depășiri anterioare ale termenului legal de ședere, activitate infracțională în unele cazuri și până la chestiuni birocratice esențiale, formulare de cerere incompletă sau documentație inconsecventă. Dar pentru românii care doresc să facă ceva în această direcție și să contribuie la acest efort național și patriotic, aș spune, i-aș încuraja pe cei care au obținut o viză pentru Statele Unite și care a expirat să aplice din nou, pentru că și Ambasada Statelor Unite de la București încurajează acest acest lucru, pentru că procedura este mult simplificată. Practic, nu trebuie să mai veniți, cei care ați avut o viză și a expirat, nu trebuie să mai veniți la București pentru interviu.
Pur și simplu se se completează această această aplicație online, se plătește taxa de viză, care este de 185 dolari, se trimit pașapoartele la Consulatul american de la București și aceste pașapoarte se întorc către beneficiar cu viza americană. Deci este o procedură net simplificată și care este aproape în 100% dintre cazuri de dorit", a spus ambasadorul Muraru.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News