În cadrul unei dezbateri electorate desfășurate, vineri seară, la Florența, patru candidați la președinția Comisiei Europene au avertizat că democrația europeană ar sucomba dacă șefii de stat și de guvern din UE nesocotesc votul cetățenilor europeni din 25 mai.
Alegerile europene de anul acesta au un element inedit. Pentru prima oară, votul cetățenilor europeni influențează alegerea viitorului președinte al brațului Executiv al UE, Comisia Europeană (CE). Conform Tratatului de la Lisabona (încheiat în 2007 și intrat în vigoare în 2009), șefii de stat și de guverne care formează Consiliul European (CoE) propun Parlamentului European un candidat pentru postul de șef al Comisiei Europene, "ţinând seama de alegerile pentru Parlamentul European şi după consultări corespunzătoare". Prima șansă o are candidatul partidului european care s-a clasat pe locul I. Concret, dacă un alegător român votează PSD, el îl preferă implicit pe Martin Schulz la șefia Comisiei Europene.
Formula este însă vagă și riscant de interpretabilă, iar unele voce se tem că membrii Consiliului European, președinți și premieri, vor face rabat de recomandarea din Tratat astfel încât să-și păstreze monopolul asupra alegerii noului președinte al CE.
Martin Schulz (PES), Guy Verhofstadt (ALDE), Jean-Claude Juncker (PPE) și José Bové (Verzi) au participat, vineri seară, la o dezbatere electorală organizată la Florența, în prezența mai multor personalități ale politicii italiene, precum președintele Giorgio Napolitano sau fostul premier Mario Monti.
Cei trei moderatori i-au întrebat pe candidați ce ar însemna dacă șefii de stat și de guvern din cadrul CoE nu ar propune pe unul dintre Schulz, Verhofstadt, Juncker sau Bové, ignorând astfel votul cetățenilor din UE.
Verhofstadt - "Nu cel mai mare partid are cale liberă către mandat. Asta nu există în Tratat. Scuze! Trebuie să construim o majoritate în parlament și trebuie să vedem cine este capabil să construiască această majoritate. Mai important este să nu acceptăm pe cineva care nu se numără printre candidați, în caz contrar ar fi sfârșitul democrației europene. Asta nu va acceptat"
Juncker - "Dacă ar face asta aș fi foarte nervos pentru că cele 28 de state au semnat un tratat unde scrie că rezultatele alegerilor trebuie luate în considerare și dacă nu facem asta deschid calea unei crize instituționale între PE și guvernele europene și transmit alegătorilor că votul lor nu contează"
Schulz - "PE nu va vota o asemenea propunere. Să spunem că șefii de state și de guverne vor decide că nici Verhofstadt, nici Juncker, nici Schulz, nici Bové și-l vor alege pe... nu știu, Monti (Mario Monti, fostul premier al Italiei, prezent în sală, a zâmbit - n.r) , poți fi sigur că Parlamentul nu va vota. Este absolut clar. Nu va fi un vot împotriva lui Monti, ci împotriva conceptului. 27 dintre cei 28 de șefi de state și guverne au propus: 12 socialiști m-au indicat pe mine, 11 pe Juncker, 4 pe Verhofstadt. Nu pot să cred că șefii de state și guverne și-ar alege candidați din partidele lor și apoi le-ar spune alegătorilor că a fost o glumă. Ar fi o daună uriașă pentru democrația europeană"
Bové - "Ar fi foarte periculos pentru democrația din Europa pentru că în aceste alegeri, pentru prima oară, vom alege și președinția Comisiei".
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News