Într-un stat democratic, a fi agent acoperit nu ar trebui să fie o rușine, dar românii au o predilecţie pentru poveşti cu spioni, de culise, a comentat, la Digi24, jurnalistul Emil Hurezeanu, declarația președintelui Traian Băsescu, potrivit căreia unul candidaţii la Președinție ar fi ofiţer sub acoperire. Mai mult, Hurezeanu afirmă că este ciudat cum au reacționat ulterior cei care aspiră la funcția de la Cotroceni și susține că mesajul președintelui nu a fost pentru cel vizat, ci către "toți ceilalți".
„În mentalul nostru comunisto-capitalist, ceva ce ţine mai mult de securitate şi un episod ratat din James Bond ne caracterizează în dezbaterea publică a ultimilor 25 de ani. Am descoperit puţin câte puţin, ca la filajul din filmele cu gangsteri. Am descoperit puţin câte puţin, cine era, cine nu era, cine era doar puţin şi apoape că nu era nimeni, deloc. Acoperiţii fac parte din mantia asta de mister care ţine de discuţiile astea mereu actualizate, de cultivarea nervului, a secretului, a misterului, a vieţii de subsol, de culise. Nu Parlamentul, nu Guvernul, nu oamenii politici, nu ceea ce se vede, ceea ce se face sau ceea ce nu se face, ci ceea ce se pregăteşte, ceea ce musteşte, se urzeşte în culise, în camera maşinilor, în cuşca sufleurului şi din cauza asta suntem dornici să ne împrospătăm conversaţia asta naţională întinsă de-a lungul deceniilor. Cine e, cine nu e, şi uite, chiar un candidat prezidenţial s-ar putea să fie", a declarat, miercuri seară, Emil Hurezeanu.
La cine s-a referit Traian Băsescu
Jurnalistul susține că declarația președintelui Băsescu referitoare la agentul acoperit nu putea viza decât o singură persoană, însă a fi acum agent sub acoperire nu mai are aceeași conotație de vinovăție ca în dictatură.
„Faptul că o spune preşedintele însă, într-o luptă prezidenţială destul de ternă, în care acest agent acoperit n-ar putea fi decât candidatul PSD, ceilalţi s-au grăbit să se autodenunţe că nu sunt, e destul de ciudat. Mesajul aici că domnul Ponta ar fi securist, demonstraţia întru totul plauzibilă şi legitimă a domnului Cristian Tudor Popescu. Da, e infracţiune, în toate ţările democratice, a fi agent acoperit nu mai are aceeaşi importanţă sau conotaţie de vinovăţie ca în dictatură, într-o ţară democratică, agentul sub acoperire nu ar trebui să fie nicio ruşine. Sunt instituţii pe care preşedintele într-o ţară precum România le reprezintă, le apără, fac parte din domeniul coroanei. Mesajul aici nu este către domnul Ponta, ci dinspre Băsescu şi Udrea către toţi ceilalţi. 'Eu nu sunt agent acoperit'. Domnul Băsescu a fost suspectat că ar fi ajuns la Anvers trimis de securitate, cam toţi preşedinţii României sunt suspectaţi că ar fi fost agenţii securităţii, înainte de a ajunge să fie aleşi", a adăugat Hurezeanu, potrivit căruia, din punct de vedere constituţional, preşedintele Băsescu greşeşte, întrucât el nu ar trebui să aibă acces la astfel de informaţii.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu