Candidații la șefia UE pentru climă câștigă sprijinul parlamentarilor

Sursă foto: Freepik
Sursă foto: Freepik

Comisia de mediu a Parlamentului European l-a susținut miercuri pe fostul ministru olandez de externe Wopke Hoekstra pentru a fi următorul șef al politicii privind schimbările climatice al UE, după ce parlamentarii au câștigat promisiuni suplimentare din partea lui de a consolida măsurile ecologice, informează Reuters.

 

Hoekstra și Maros Sefcovic, care sunt nominalizați pentru a conduce Pactul verde european, au obținut aprobarea a cel puțin două treimi din comitet.

Președintele comisiei, Pascal Canfin, a declarat că parlamentarii au căutat „un angajament clar de a continua în aplicare Pactul Verde”, referindu-se la politica generală a Europei în domeniul climatului și mediului.

Parlamenterii au câștigat suficient, dar nu tot, din ceea ce și-au dorit, a adăugat Canfin.

Hoekstra ar urma să fie responsabil cu politicile referitoare la schimbările climatice, în timp ce Šefčovič ar urma să coordoneze toate politicile generale ecologice - climă, energie, transport, agricultură și mediu.

Candidații nu au reușit să treacă de audierea parlamentară de la începutul acestei săptămâni, dar i-au convins pe parlamentari după ce Hoekstra și-a făcut angajamente suplimentare, inclusiv să dezvăluie câți bani sunt cheltuiți din UE pentru subvențiile pentru combustibilii fosili și să adopte o linie mai fermă la discuțiile ONU privind eliminarea treptată a combustibililor fosili.

Într-un document dat parlamentarilor miercuri, Sefcovic a promis, de asemenea, noi limite ale UE privind bunăstarea animalelor în acest an, după ce unii parlamentari au acuzat Bruxelles-ul că încearcă să renunțe la reguli în liniște.

Cu toate acestea, el nu a reușit să spună dacă și când Bruxelles-ul va implementa restricțiile promise privind substanțele chimice periculoase - sugerând că acestea vor fi amânate cel puțin până după alegerile europene de anul viitor, în iunie.

Acest lucru i-a mulțumit pe unii parlamentari de centru-dreapta care au spus că susțin măsurile climatice ambițioase, dar s-au temut că adăugarea de măsuri suplimentare în materie de natură ar putea suprasolicita industriile.

„Uneori există un compromis”, a spus deputatul german Peter Liese.

Candidații au încă nevoie de aprobarea oficială din partea unei majorități a Parlamentului UE în plen - într-un vot de joi despre care unii parlamentari au spus că este probabil să fie aprobat, având în vedere comisiei.

Agenda ecologică a Europei se confruntă cu o respingere politică sporită , unele guverne și parlamentari rezistând propunerilor care cresc costurile pentru alegători.

Noii șefi trebuie să meargă pe o frânghie politică între aceste preocupări și cererile parlamentarilor pentru acțiuni urgente pentru a reduce emisiile de CO2 care alimentează vremea extremă dezastruoasă.

Hoekstra a promis că va încerca să se asigure că UE își stabilește obiectivul de a-și reduce emisiile nete de gaze cu efect de seră cu cel puțin 90% până în 2040 și va face eforturi la summitul ONU COP28 privind schimbările climatice din noiembrie pentru eliminarea treptată a tuturor combustibililor fosili.

Acest lucru ar pune Europa în dezacord cu națiunile producătoare de petrol și gaze care doresc să folosească tehnologii pentru a „reduce” emisiile provenite din arderea combustibililor fosili, în loc să încheie utilizarea combustibililor în sine.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri


Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel