Candidatura Rovanei Plumb şi a lui Laszlo Trocsanyi, comisarii europeni desemnaţi din partea României, respectiv a Ungariei, a primit aviz negativ din partea Comisiei Juridice a Parlamentului European, fiind suspendată.
Cu toate acestea, de JURI au trecut alte candidaturi controversate ale candidaților desemnați din partea Franței, Belgiei sau Poloniei, candidați asupra cărora planează suspiciuni de integritate. O măsură care poate fi caracterizată prin dublu standard.
Spre exemplu, Sylvie Goulard, candidata Franței, a fost nominalizată ca reprezentantă în CE de preşedintele Emmanuel Macron în ciuda suspiciunilor că a fost implicată în angajări fictive, ca eurodeputată din partea partidului de centru Modem în perioada 2009-2017. Ca urmare a scandalului, în 2017, ea a demisionat după numai trei luni din funcţia de ministru al apărării în guvernul francez condus de premierul Edouard Philippe.
Parlamentul European a închis ancheta împotriva ei la sfârşitul lui august, constatând - conform declaraţiei unei purtătoare de cuvânt - doar nereguli administrative "minore, nesistematice şi neintenţionate" din partea eurodeputatei. Presa franceză a dezvăluit ulterior că Goulard a returnat 45.000 de euro, echivalentul salariilor şi cheltuielilor asistentului său parlamentar Stephane Therou din iulie 2014 până în februarie 2015.
Probleme sunt și la candidatul polonez la un post în viitorul executiv european, Janusz Wojciechowski, fost deputat european, care s-a aflat în atenţia OLAF pentru 'presupuse neregularităţi privind rambursarea unor cheltuieli de călătorie'. 'OLAF a închis dosarul adresând recomandări Parlamentului European pentru recuperarea a 11.243 de euro din partea dlui Wojciechowski şi pentru consolidarea normelor administrative referitoare la rambursarea cheltuielilor de călătorie şi la plata indemnizaţiilor zilnice', se arătă într-un comunicat OLAF.
Nu în ultimul rând, Didier Reynders, candidat al Belgiei pentru un post de comisar european, a fost cercetat și el pentru fapte de corupție. Reynders a fost acuzat de plata unor mite cu prilejul atribuirii unor contracte publice. O anchetă a fost demarată în Belgia, dar a fost în urmă cu câteva zile clasată pe motiv că nu există probe.
Toate aceste suspiciuni care planează asupra candidațior din Franța, Polonia și Belgia se pare că nu au contat în votul politic din Comisia Juridică a Parlamentului European, ei primind fără probleme aviz pozitiv în JURI.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu