Angelina Jolie a sugerat vineri, în cadrul unui interviu pentru BBC, că ar putea intra în politică la un moment dat şi a îndemnat liderii globali să ia mai multe măsuri pentru sprijinirea refugiaţilor şi a femeilor din zonele de conflict, potrivit Reuters.
Întrebată dacă se îndreaptă către o carieră în politică, vedeta de la Hollywood, care îndeplineşte şi funcţia de trimis special al Agenţiei ONU pentru refugiaţi şi care a militat, de asemenea, pentru combaterea violenţei sexuale împotriva femeilor, a spus că se va afla acolo unde este nevoie de ea.
"Dacă m-aţi fi întrebat acum 20 de ani, aş fi râs", a spus actriţa într-un interviu pentru postul britanic BBC. "Nu ştiu dacă sunt potrivită pentru politică, dar aş spune în glumă că nu ştiu dacă mai am vreun secret neştiut".
Jolie a spus că activitatea sa din cadrul Organizaţiei Naţiunilor Unite şi a altor organizaţii i-a permis să realizeze multe lucruri fără să aibă o funcţie, dar nu exclude o schimbare în viitor.
"Sincer, voi face ceea ce cred că poate produce schimbare, iar acum am posibilitatea să lucrez cu o agenţie ONU... să lucrez în mod direct cu oamenii care au nevoie de ajutor", a mai spus actriţa.
"Am, de asemenea, posibilitatea de a lucra cu guverne şi cu armata. Aşa că sunt într-o poziţie interesantă din care pot realiza multe lucruri fără o funcţie şi fără ca activitatea mea să se concentreze în jurul meu sau al politicilor mele. Aşa că, pentru moment, stau liniştită".
Actriţa laureată cu Oscar a vizitat în ultimii ani tabere pentru refugiaţi pentru a scoate în evidenţă situaţia celor dezrădăcinaţi de război şi şi-a sporit eforturile internaţionale pentru protejarea femeilor, colaborând cu NATO şi guverne pentru a pune capăt folosirii violului ca armă de război.
La nivel global există 68,5 milioane de refugiaţi şi, spune actriţa, este nevoie să fie luate mai multe măsuri pentru sprijinirea acestora şi a comunităţilor care primesc refugiaţi din ţările în curs de dezvoltare.
"Accentul ar trebui să fie pe ceea ce li se întâmplă acestor oameni. De ce li se întâmplă asta? De ce sunt atât de mulţi refugiaţi şi care sunt cauzele?", a mai spus Jolie.
Statele membre ONU au adoptat în această lună un acord care are ca obiectiv îmbunătăţirea răspunsului comunităţii internaţionale în faţa creşterii fenomenului migraţiei.
Acordul, care nu are caracter obligatoriu şi doreşte să stimuleze cooperarea pe tema migraţiei, a fost redactat la reuniunea din iulie de toate cele 193 de state membre ONU, cu excepţia SUA, dar doar 164 dintre acestea l-au semnat în mod formal.
"Nu trebuie considerat ca o problemă pentru oameni. Acesta este modul în care liderii noştri trebuie să gândească când vine vorba despre a ajunge la un echilibru", a adăugat aceasta.
Jolie, mama a şase copii, a lansat anul trecut pelicula First They Killed My Father despre regimul khmerilor roşii din Cambodgia şi a creat, alături de fostul ministru de externe al Marii Britanii, William Hague, în 2012, Iniţiativa pentru prevenirea violenţei sexuale.
NATO a convenit în ianuarie să contribuie la dezvăluirea violenţelor sexuale din timpul războaielor, să ajute la aducerea celor vinovaţi în faţa justiţiei şi să conteste ideea că violul este un aspect inevitabil al conflictelor.
Au fost însă voci care au pus sub semnul întrebării eficacitatea acestei iniţiative în contextul numeroaselor violurilor comise împotriva femeilor rohingya din Myanmar în timpul represiunii care a forţat 720.000 de persoane să se refugieze în Bangladesh.
Intervievată în cadrul emisiunii Today de la postul de radio BBC, Jolie a spus că această campanie a adus o schimbare.
"Am întâlnit victime care au primit compensaţii de care nu avuseseră parte înainte", a spus actriţa. "Dacă vinovaţii sunt traşi la răspundere, vom vedea o adevărată schimbare"
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu