Vezi în articol care sunt sfaturile medicilor pe timp de caniculă.
Un val de caniculă a lovit România, iar medicii îi avertizează pe oameni că trebuie să fie foarte atenți în această perioadă deoarece temperaturile ridicate pot fi foarte periculoase. Dr. Silvia Nica, șef la Unitatea de Primiri Urgențe (UPU) de la Spitalul Universitar București (SUUB), a explicat pentru Știrile Pro TV ce ar trebui să facem această perioadă cu temperaturi caniculare.
VEZI ȘI: Trucuri pentru caniculă. Cum îți răcorești camera dacă nu ai aer condiționat
"Să evite expunerea la soare și la căldură, în general, la căldura de afară între orele 11 și 17 - sau dacă trebuie neapărat să iasă, este necesar să-și acopere capul și să poarte haine din materiale textile naturale, ușoare, prin care pielea să poată respira și astfel să-și mai elimine din căldură.
De asemenea, e necesar să ne hidratăm mai bine decât în restul perioadelor de timp, respectiv de la 2 litri jumătate în sus pe 24 de ore. E bine să evităm să ieșim din incinte cu aer condiționat direct la aerul de afară, care este foarte cald, pentru că diferența de temperatură este una foarte mare. Și, în orice caz, în locuințele noastre să ne setăm aerele condiționate la niște temperaturi nu foarte ... cu o diferență nu foarte mare față de temperatura de afară, adică un 24-25 de grade ar fi suficient pentru aerul condiționat pentru a nu impacta organismul atunci când ieșim.
De asemenea, alimentația trebuie adaptată acestor temperaturi. E indicat să fie consumate mai multe fructe și legume proaspete și să scădem alimentele foarte calorigene: carnea sau preparatele gătite, așa, într-un mod sofisticat, pentru că să încercăm să mâncăm produse cât mai naturale și mai simple, pentru că și organismul le va digera mai ușor.", a explicat dr. Silvia Nica.
Foarte atenți în această perioadă ar trebui să fie mai ales cei cu afecțiuni cardiovasculare, avertizează medicul.
"Persoanele care se știu cu afecțiuni cardiovasculare și nu numai cardiovasculare - orice fel de afecțiune - este necesar să-și continue tratamentul prescris. Sigur, în cazul celor cu hipertensiune, corect este să-și monitorizeze această tensiune, pentru că în perioadele de căldură, de caniculă, tensiunea are tendința să aibă valori mai scăzute față de restul anului.", a mai spus medicul.
"Nu! Este contraindicat să consumăm lichide foarte reci pentru că sigur că mucoasa faringiană va avea de suferit, vom răguși imediat și această răgușeală se poate transforma ulterior într-o afecțiune care să ne creeze probleme de sănătate. Consumăm lichide, dar nu alcool, bineînțeles. Dar dacă simțim nu neapărat nevoie de alcool, este contraindicat să se consume băuturi spirtoase.", a avertizat Silvia Nica, atunci când a fost întrebată dacă este indicat să bem apă rece sau cu gheață atunci când este foarte cald.
VEZI ȘI: De la caniculă, la masă de aer rece. Elena Mateescu (ANM): Valori cu 10 grade mai coborâte
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu