Valurile consecutive de caniculă consemnate în Oceanul Indian au cauzat moartea a peste două treimi dintre coralii din regiune într-un interval de doi ani, conform rezultatelor unui studiu citat vineri de Press Association.
Oamenii de ştiinţă de la Societatea de Zoologie din Londra (ZSL) sugerează, însă, că unii corali au manifestat o rezistenţă mai mare la creşterea temperaturii apei, ceea ce ar putea oferi o speranţă pentru viitorul acestui habitat important, în contextul în care planeta noastră se încălzeşte.
Cercetătorii au studiat recifele din îndepărtatul Arhipelag Chagos înainte şi după două valuri de caniculă care au provocat temperaturi neobişnuit de ridicate la nivelul apei, produse la 12 luni distanţă.
În urma analizelor subacvatice, realizate între anii 2015 şi 2017, s-a descoperit că temperaturile ridicate la nivelul apei au condus la pierderea a 70% dintre coralii tari, se arată în studiul publicat în jurnalul ştiinţific Coral Reefs.
În anul 2015, temperatura apei din preajma recifelor din acest teritoriu a fost neobişnuit de ridicată o perioadă de aproape opt săptămâni, iar analizele solului subacvatic, efectuate înainte şi după valul de caniculă, au indicat o reducere cu 60% a numărului de corali vii şi sănătoşi.
Înainte ca aceşti corali să apuce să se refacă, au fost afectaţi de un alt val de caniculă, în 2016, care a durat peste patru luni.
Deşi cercetătorii nu au putut evalua impactul celui de-ai doilea val de caniculă la nivelul tuturor insulelor din arhipelag, datele obţinute din atolul Peros Banhos demonstrează că 68% dintre coralii rămaşi în viaţă s-au albit, iar 29% au murit.
Aceasta sugerează că aproximativ 70% dintre coralii tari din regiune au dispărut între anii 2015 şi 2017.
Însă, deşi al doilea val de caniculă a fost mai îndelungat, au murit mai puţini dintre coralii rămaşi în viaţă după primul episod.
Coralii care au supravieţuit sunt mai rezistenţi la creşterea temperaturilor, iar capacitatea lor de supravieţuire ar putea fi cheia protejării recifelor în contextul valorilor de temperatură din ce în ce mai ridicate, provocate de încălzirea globală, sugerează oamenii de ştiinţă.
Coralii tari sunt pietrele de temelie ale recifelor şi oferă adăpost pentru circa un sfert dintre toate speciile de vieţuitoare marine, dar şi o sursă de venit pentru aproximativ 500 de milioane de oameni din întreaga lume.
Un eveniment similar de moarte a coralilor din Arhipelagul Chagos a avut loc după un episod de albire din 1998, în urma căruia recifele au avut nevoie de zece ani pentru a-şi reveni, se arată în studiu.
"Cunoaştem că în trecut aceste recife au avut nevoie de circa zece ani ca să-şi revină însă, în contextul creşterii temperaturilor la nivel global, valurile severe de caniculă devin o prezenţă din ce în ce mai obişnuită, ceea ce va zădărnici capacitatea recifelor de a-şi reveni", a declarat una dintre autorii studiului, Catherine Head, de la ZSL.
"Din informaţiile noastre reiese că evenimentul din 2016 a fost mai rău decât cel din 2015, însă a produs daune mai mici. Bănuim că acest lucru s-a întâmplat deoarece valul de caniculă din 2015 a ucis speciile cele mai vulnerabile, iar cele care au supravieţuit au tolerat mai bine temperaturile ridicate", a precizat specialista în biologie marină.
"Faptul că recifele ar putea manifesta un anumit grad de rezistenţă naturală este încurajator, deşi este nevoie de mai multe cercetări pentru înţelegerea mecanismului prin care unii corali se pot proteja", a mai spus ea adăugând că "aceasta ar putea fi cea mai bună speranţă a noastră pentru salvarea acestor habitate vitale de efectele catastrofale ale schimbărilor climatice".
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu