Canicula afectează ”chiar și persoanele sănătoase”. Medic: Vara, o problemă pentru pacientul cardiac. Pot face accidente vasculare

FOTO: Freepik @EyeEm
FOTO: Freepik @EyeEm

Persoanele sănătoase se pot confrunta cu probleme din cauza temperaturilor excesive, însă cardiacii sunt cei mai expuși riscului în perioada caniculară. ”Pot face accidente vasculare”, susține Alice Munteanu, medic cardiolog.

Perioada caniculară, cu Cod roșu și portocaliu în cea mai mare parte a țării, a dus la o creștere a solicitărilor pentru ambulanță, iar printre problemele acuzate de pacienți au fost cele legate de afecțiunile cardiace, dar și stări de leșin și deshidratare.

Alice Munteanu, medic primar cardiolog, a intervenit la un post TV unde a explicat că și persoanele care sunt sănătoase pot avea probleme din cauza temperaturilor extreme, nu doar cardiacii, care se află printre cele mai expuse la risc.

”În această perioadă, temperatura crescută suprasolicită inima și scade tensiunea arterială, vasele de sânge, în general, sunt afectate. Și astfel se produce ceea ce numim leșin, amețeală, și ne putem pierde echilibrul.

Chiar și persoanele sănătoase, dacă nu se hidratează. Mai ales cardiacii, de exemplu, care sunt o categorie importantă, care iau medicație pentru inimă, sunt mult mai expuși.

Astfel, recomandarea, într-adevăr, este să rămână în spații răcoroase, la orele de vârf, și, în egală măsură, să își monitorizeze tensiunea arterială mai frecvent decât în mod normal, pentru că ea scade, iar în prezența medicației, cu atât mai mult. Vara este o problemă pentru pacientul cardiac”, a declarat dr. Alice Munteanu, medic primar cardiolog, la Digi 24.

Medic, despre pacienții cardiaci pe caniculă: Pot pot face accidente vasculare

Întrebată de descoperirea afecțiunilor cardiologice, ca urmare a unui episod de leșin, în perioada caniculară, medicul a afirmat că ”da, pentru că ei au leșinat și au descoperit că puteau avea o tulburare de ritm, în prezența căldurii excesive s-au deshidratat și au pierdut electroliții, sodiu, potasiu, clor, calciu, și au apărut niște palpitații, au amețit și au căzut, vin și descoperă anumite tulburări de ritm și de conducere.

Sau acești pacienți pot avea angină, adică ei simt acest leșin prin simplu fapt că inima nu a primit cantitatea de sânge corespunzătoare, apare un dezechilibru între cererea și oferta oxigenului și sângelui la nivelul inimii, și practic au descoperit acest lucru, însă pacienții cardiaci, în prezența deshidratării și în prezența căldurii excesive, pot face accidente vasculare, de cele mai multe ori, pentru că se îngroașă sângele și astupă vasele care pot fi stenozate, dacă le cunosc sau le descoperă în momentul acela, și infarctul de miocard este frecvent vara și în aceste condiții atmosferice de caniculă”, a mai spus medicul cardiolog.

Citește și: Cod roșu de caniculă, recomandările medicilor. Alis Grasu (SABIF): Doar dacă este o urgență se sună la 112

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel