Meteorologii anunță o vară caniculară, hidratarea fiind esențială, mai ales în cazul copiilor şi al vârstnicilor.
Băuturile energizante, cafeaua, băuturile carbogazoase, sucurile din comerţ şi alcoolul, nu reprezintă opţiuni sănătoase, ele de fapt accentuează deshidratarea. De aceea, în perioada verii, este bine să consumăm din belşug apă minerală şi ceaiuri, potrivit realitatea.net.
Ceaiul ne hidratează şi este un izvor natural de vitamine, minerale şi antioxidanţi. Acesta are efect tonic şi energizant şi ne apară de efectul nociv al radicalilor liberi.
Cele mai bune ceaiuri pe timp de caniculă:
Ceaiul extras din frunzele de Camellia sinensis
Ceaiul alb, verde, negru conţine concentraţii diferite de cafeină. De exemplu, ceaiul negru are o concentraţie ridicată de 45-60 de miligrame de cafeină într-o ceaşcă iar ceaiul verde are aproximativ 5-30 de miligrame. Concentraţia de cafeină depinde şi de timpul de infuzare, în general este bine să se lase la infuzat 3-4 minute.
[citeste si]
Se pot bea 1-3 căni de ceai pe zi, în prima parte a zilei. Putem consumă ceai verde cu adaos de suc de lămâie, mandarine, portocale sau cubuleţe de gheaţă cu fructe sau ceai verde cu o frunzuliţa de mentă.
Ceaiuri cu efecte tonice asupra sistemului nervos
În această categorie intră ceaiul de rozmarin, guarana, ginseng, cicoare, iasomie sau de ceaiul Mate.
Ceaiurile de fructe
Sunt o altă sursă ideală de hidratare. Puteţi alege ceaiurile de fructe de pădure, căpşuni şi fragi, afine, zmeură, lămâi, caise sau fructe exotice. Sunt tonice, vitaminizante, energizante şi foarte plăcute la gust.
Ceaiuri antisudorifice
Persoanelor care transpira foarte mult li se recomandă ceaiurile antisudorifice de scoarță de salcie sau de stejar, de frunze de nuc sau salvie. Frunzele de nuc și salvia pot fi preparate prin infuzie, cu o linguriță de plantă peste care se toarnă o cană de apa fierbinte. Scoarța de stejar și salcie se prepară sub forma de decoct, care se fierbe zece minute.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News