Află în articol până când va dura "canicula de toamnă".
În ultimele săptămâni temperaturile au fost mult mai ridicate decât media normală pentru această perioadă. Deși noi ne bucurăm de vremea frumoasă, bună pentru plimbări și alte activități în aer liber, temperaturile ridicate afectează grav agricultura, pentru că plantele, copacii și insectele se pregătesc de primăvară, nu de iarnă.
Mai mulţi fermieri din sudul ţării, unde temperaturile din ultimele săptămâni au fost de peste 15 grade, spun că sunt sunt nevoiţi să îşi stropească plantele cu insecticide împotriva dăunătorilor care în mod normal dispăreau în această perioadă, relatează Pro Tv. Mai mult decât atât, unele plante sau copaci au început să înflorească. Într-o livadă din Muntenia, spre exemplu, cireşii au muguri. Iar în Gorj, o smochinii a început să producă fructe.
"Primul efect negativ ar fi că primăvara intră mai târziu în vegetație. Diferențele de temperatură zi-noapte sunt vitale, dacă avem flori acum, o temperatură noaptea de – 1,5 grade omoară florile. În cazul care vom avea două anotimpuri, vom avea două înfloriri, iar dezavantajele vor fi multiple. Nu vom mai vorbi de aceeași producție. O să ne fie afectată ambele producții", a declarat Andrecan Andreea, profesor de pomicultură la USAMV Cluj-Napoca.
Prognoza Administraţiei Naţionale de Meteorologie arată că abia spre sfârşitul lunii vom avea temperaturi normale pentru această perioadă.
"O astfel de înregistrare într-o zi e un lucru, dar o perioadă atât de lungă în care să ai permanent temperaturi peste medie să ajungă la pragul zilei de vară e mai puţin obişnuit. Faptul că se repetă în ultimii ani aceste episoade ne demonstrează că încălzirea globală se accelerează, e clar o legătură cu această schimbare climatică", a explicat Roxana Bojariu, climatolog ANM.
În plus, un alt efect al caniculei de toamnă este că aceasta prelungeşte perioada alergiilor, asta pentru că plantele care provoacă alergii severe nu au dispărut încă.
"Cea mai frecventă alergie în România e la polenul de graminee, gramineele care alcătuiesc gazonul, mulţi au gazonul în curte, îl tund un timp şi reînfloreşte din cauza căldurii, nu a apărut bruma, nu le afectează şi ele pot să dezvolte din nou inflorescenţe ca nişte mici spice şi produc polen, polenul reapare în aer, un pacient care în mod normal avea simptome în mai, iunie, iulie maxim poate să mai redezvolte simptome în această perioadă", a spus dr. Brânduşa Petrutescu, medic alergolog.
Speranțele lui Vladimir Putin erau ca europenii să aibă parte de o toamnă friguroasă, fiind astfel nevoiți să dea drumul la căldură mult mai devreme în acest sezon rece. Totul, pentru a-și putea continua șantajul cu gazul. Dar se pare că vremea îl sabotează. În plus, mai nou, presa din Rusia se pare că este interesată de prognoza meteo din Europa, în ultima vreme apărând mai multe articole pe acest subiect. Într-unul recent, Interfax scrie că meteorologii prevăd un noiembrie cald în Europa, care, pe fondul crizei energetice din regiune, va reduce consumul de energie.
"În ceea ce privește cererea de energie, un început cald al lunii noiembrie va fi un semn favorabil – în ceea ce privește starea actuală a energiei globale. Cu toate acestea, posibilitatea unei vremi reci episodice și o iarnă rece în 2022-2023 în general, nu poate fi exclusă", a spus meteorologul Maxar Technologies LLC Matthew Dross, scrie sursa citată, citând Bloomberg.
Temperaturi peste normal sunt așteptate la începutul lunii noiembrie, urmate de vreme blândă pentru restul lunii, a spus el. Totodată, meteorologul a explicat că toamna acestui an în Europa este neobișnuit de caldă, mai scrie sursa citată. Acest lucru a ajutat la conservarea gazului în instalațiile de stocare, care sunt acum pline cu aproximativ 95% în regiune. Vezi mai mult AICI.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News