EXCLUSIV  Canicula agravează bolile cardiovasculare. Dr. Niculescu explică legătura: Atenție la orele zilei

foto: Pixabay
foto: Pixabay

Medicul Rodica Niculescu a vorbit despre legătura dintre caniculă și bolile cardiovasculare, în exclusivitate pentru DC MEDICAL și DC NEWS.

Medicul Rodica Niculescu, medic primar chirurg, cu competențe în cardiologie, cardiologie invazivă și intervențională, șeful Departamentului de Cardiologie Intervențională de la Spitalul Clinic SANADOR, a explicat care este legătura dintre caniculă și bolile cardiovasculare. 

"Nu le determină, dar poate să le agraveze sau să determine pusee acutizate. În sensul că sunt persoane cărora, prin prezența căldurii excesive le scade foarte mult tensiunea, sunt persoane cărora le crește tensiunea, mai ales cele care nu sunt cooperante în a-și lua medicația zilnică. Acest lucru este foarte important de amintit, atunci când ni s-a pus un diagnostic și avem un tratament, este foarte important să reușim să ne păstrăm tratamentul. Orice modificare observăm în evoluția noastră, trebuie să vorbim cu medicul să ne reducă sau să ne mărească dozele sau să ne schimbe medicația", a declarat medicul Rodica Niculescu, în exclusivitate pentru DC MEDICAL și DC NEWS.

Sanador

"Probabilitatea de infarct, la primele ore ale dimineții"



"Sunt mulți pacienți care ajung relativ greu la medic, păstrează o medicație poate neadaptată statusului nou în care ajung și atunci, sigur, aceste lucruri însoțite de caniculă pot conduce la pusee acute în evoluția unui pacient: fie hipotensiune, fie hipertensiune, fie tulburări de ritm. Sunt mulți dintre pacienții noștri, sau cei care nu-și iau tratamentul anticoagulant, care chiar pot să facă tromboze vasculare.

Există o periodicitate dacă vrei legată de orele zilei. În cărți este descrisă probabilitatea de infarct, la primele ore ale dimineții, de schimbarea de oră și schimbarea de atmosferă, între cald și rece brusc. Este firesc. De fapt este procesul de vasoconstricție sau vasodilatație de însoțire față de fenomenele aterosclerotice și trombotice care se desfășoară la nivelul vaselor de sânge", a completat ea.

Boli de inimă. Când trebuie să mergem la doctor și ce pași să urmăm

”În primul rând, pacienții ar trebui să se prezinte la medicul de familie. Acesta, în urma unui consult, îl îndrumă către medicul special cardiolog. Sigur că acolo, pe baza anamnezei, adică a istoricului pacientului și a acuzelor pe care acesta le prezintă, acestea ar trebui să fie însoțite de o electrocardiogramă, de o ecografie de cord. Și, sigur, dacă aceste evaluări aduc date importante și ne îndreaptă către alte modalități de examinare, acestea trebuiesc și ele efectuate. De tipul coronarografiei, de tipul arteriografiei periferice. Sigur că o evaluare să spunem angiografică, adică de utilizare a substanței de contrast în evaluarea arterelor, poate să se întâmple de la nivelul capului, până la degetul mic să spun așa. Această evaluare aduce date cu privire la reducerea calibrului vaselor sau chiar la ocluzia lor, și sigur că de aici decurge o modalitate de tratament”, a declarat doctorul Rodica Niculescu, șeful Departamentului de Cardiologie Intervențională de la Spitalul Clinic SANADOR. 

Vezi mai multe în video: 

Youtube video image

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel