Meteorologii avertizează că miercuri întreaga țară va fi afectată de caniculă, cu majoritatea regiunilor sub avertizare cod galben și zece județe, alături de Capitală, sub avertizare cod portocaliu.
Administrația Națională de Meteorologie (ANM) a emis o avertizare cod galben de căldură și disconfort termic pentru majoritatea regiunilor din România.
„Valul de căldură va continua să se extindă și să se intensifice în toate regiunile. Temperaturile maxime vor fi cuprinse între 33 și 37 de grade Celsius, iar disconfortul termic va fi ridicat, local se va resimți canicula. Indicele temperatură-umezeală (ITU) va depăși pe arii extinse pragul critic de 80 de unități. De asemenea, minimele nocturne nu vor coborî sub 20 de grade Celsius, caracterizând nopți tropicale,” transmite ANM.
FOTO: ANM
Zece județe din vestul și sudul țării, împreună cu municipiul București, vor fi sub avertizare cod portocaliu de caniculă.
„În județele Bihor, Arad, Timiș, Caraș-Severin, Mehedinți, Dolj, Olt, Teleorman, Giurgiu, Ilfov și municipiul București, valul de căldură va persista și se va extinde. Temperaturile maxime vor atinge 37...39 de grade Celsius, disconfortul termic va fi accentuat, iar ITU va depăși pragul critic de 80 de unități. Minimele termice nocturne nu vor coborî sub 20 de grade Celsius, astfel că nopțile vor fi tropicale,” precizează meteorologii.
Autoritățile recomandă populației să ia măsuri de protecție pentru a face față temperaturilor ridicate. Printre aceste măsuri se numără:
Valul de căldură poate avea efecte negative asupra sănătății, în special pentru copii, vârstnici și persoanele cu afecțiuni cronice. De asemenea, disconfortul termic ridicat poate afecta productivitatea și poate conduce la situații de urgență în agricultură și infrastructură.
Valul de căldură care a cuprins Europa de Est și Balcanii afectează grav culturile de vară din România, al doilea mare producător de porumb din Uniunea Europeană. Temperaturile extreme și lipsa precipitațiilor pun în pericol producția agricolă, provocând îngrijorări majore în rândul fermierilor și analiștilor din domeniu.
Vincent Braak, analist la compania de consultanță Strategie Grain, avertizează că situația este la un pas de a deveni critică. „Ne apropiem de un stadiu critic. O săptămână de caniculă a dus deja la scăderea producției. Dacă mai sunt încă două săptămâni de căldură excesivă, vor fi pagube majore,” a declarat Braak.
FOTO: Michael Fischer/ Pexels
În data de 24 iunie 2024, sistemul MARS de monitorizare a culturilor agricole din UE a redus estimările de randament pentru porumbul și floarea-soarelui din România sub media din ultimii cinci ani. Seceta prelungită a făcut culturile extrem de vulnerabile la căldura excesivă și lipsa precipitațiilor, deteriorând considerabil perspectivele pentru recolta din acest an.
În timp ce România și alte țări din Europa de Est și Balcani se confruntă cu efectele negative ale caniculei, situația este diferită în vestul Europei. Aici, fermierii întâmpină condițiile calde și uscate cu optimism, după ce ploile abundente din ultimele săptămâni au inundat terenurile arabile și au încetinit creșterea plantelor.
„Fermierii francezi vor fi încântați. De aceea ne așteptăm la o majorare a culturilor lor,” a mai spus Braak, subliniind diferențele regionale în impactul valului de căldură.
Germania, Danemarca și Polonia sunt alte țări care se vor bucura de valul de căldură ce va pune stăpânire pe Europa în această săptămână. Un analist german a explicat că „vara a debutat în Germania cu ploi și vreme rece, iar soarele va ajuta acum la creșterea producției de grâu.”
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Roxana Neagu